Skanstull får laglig graffitivägg – Folkungagatan skrotas

Exempel på graffiti i Snösätra.
Exempel på graffiti i Snösätra.
Skanstull kommer att få en av de öppna väggarna för gatukonst. Förslaget vid Folkungagatan skrotas. Väggen vid Björns trädgård kommer att reserveras för yngre barn. Och väggen vid Tanto kan komma att stoppas av stadsbyggnadsnämnden.

I mars togs beslutet i Södermalms stadsdelsnämnd att det skulle sättas upp offentliga väggar för gatukonst vid brofästet i Tantolunden, i Björns trädgård och på Folkungagatan. En vägg skulle även sättas upp i Skanstull om pengarna räckte till för det.

Nu kommer beskedet att väggen på Folkungagatan, som skulle placeras nedanför Ersta sjukhus, skrotas. Istället sätts en vägg upp nära trädgård på spåret i Skanstull.

– Anledningen är synpunkter från stadsdelsförvaltningen och skönhetsrådet om hur det passar in i miljön. Vi har accepterat det, och har därför dragit tillbaka väggen vid Folkungagatan, säger Anders Göransson (S) stadsdelsnämndens ordförande.

Väggen vid Björns trädgård kommer att reserveras för mindre barn, vilket Mitt i avslöjade i måndags. Nytt nu är att även skolbarn upp till mellanstadieåldern kommer att få använda väggen. Något som efterfrågats av föreningen via Emilia, som har både förskola och skola i Björns trädgård.

Hur ska ni se till att det bara är barn som målar på väggen?

– Det kommer att sättas upp skyltar, säger Anders Göransson.

Bygglovet för väggarna i Björns trädgård och Skanstull är i praktiken klara. Men ännu finns inte bygglov för väggen vid Tantolunden. Ärendet ska upp i stadsbyggnadsnämnden i juni. Synpunkter har varit att väggen skapar en baksida och ökar därmed otryggheten på platsen.

– Vi tror tvärtom att väggen skulle göra platsen bättre, säger Anders Göransson.

Det var tidigare sagt att väggarna skulle invigas innan midsommar, nu kommer beskedet att invigningen kommer tidigast i augusti.

– Det är vår förhoppning, säger Anders Göransson.