De skapade tivoliromantik i en källare i Täby

Björn Stein och Mats Mårlind har regisserat Eld & lågor
Måns Mårlind och Björn Stein har regisserat Eld & lågor som hade premiär den 14 februari.
Den framgångsrika duon Mårlind och Stein behöver inget kontor. De skapar sina tv-serier och filmer hemma i villorna i Djursholm och Täby. Efter romantik i bioaktuella Eld & lågor blir det ännu en mörk tv-serie.
Fakta

Det här är Mårlind och Stein

Produktioner i urval: Bron (2011-2018), Midnattssol (2016),Känn ingen sorg (2013), Underworld Awakening (2012) Shelter (2010), Spung (2002-2004)

Måns Mårlind

Gör: manusförfattare och regissör

Född: den 29 juli, 1969 i Vallentuna

Bor: Djursholm, Danderyd

Björn Stein

Gör: Filmklippare och regissör

Född: född 17 november 1970 i Annedal i Göteborg

Bor: Täby

Källa: IMDb

Filmmakarduon Mårlind & Stein börjar få ett digert cv ihop. Efter framgångar som hollywoodfilmen ”Underworld Awakening”, och guldbaggebelönade ”Känn ingen sorg” är de nu bioaktuella med ”Eld & lågor”.

Och duon matar på.

 – För oss är Eld & lågor gårdagens nyheter, ha ha. Nu är det full fart mot nästa äventyr, säger Björn Stein.

Skriver manus på planet

Mitt i når duon på telefon från Prag när de rekogniserar inför sin nästa produktion, tv-serien Shadow Play. De skickar telefonen mellan sig, och Måns Mårlind berättar hur de brukar jobba. Duon har ett produktionsbolag tillsammans, men inget kontor.

– Vi behöver inte det för vi reser hela tiden. Nu sitter vi till exempel i en buss och åker över hela Prag för att reka. På planet hem kommer vi göra våra storyboards. Ibland går vi bara runt på stan och snackar. Nu den senaste tiden har vi arbetat mest hemma hos mig. eftersom jag har en stor hund som måste gå ut, säger Måns Mårlind som bor i Djursholm.

Frida Gustavsson och Albin Grenholm spelar huvudrollerna i Eld och lågor

Frida Gustavsson och Albin Grenholm spelar huvudrollerna i Eld & lågor.

En historia för bra för att…

Eld & lågor klipptes i Björns källare i Täby. Idén till filmen fick de under arbetet med Känn ingen sorg, då en i filmteamet berättade en historia som regissörsduon inte kunde motstå. Den handlade om två rivaliserande familjer som drev varsin nöjespark på Djurgården på 40-talet, och de unga arvtagarna John och Ninni som blev kära i varandra.

Ska vi vara i Hollywood igen ska det vara på våra villkor

Björn Stein, regissör

– Vi fick panik! Vi sa direkt att detta måste bli vår nästa film men historien var för bra för att inte ha berättats tidigare. Vi trodde det skulle finnas film och böcker om dem, men det fanns inget. Då vi tog vi kontakt med Johns och Ninnis barn, själva lever de inte längre, och de var otroligt kärvänliga och generösa och gav oss sina föräldrars historia, säger Måns Mårlind.

Stjärnspäckad rollista

John och Ninni spelas av Frida Gustavsson och Albin Grenholm. I birollerna syns bland annat Robert Gustafsson, Helena af Sandeberg, Pernilla August och Lennart Jähkel. Filmen har redan sålts till ett tiotal länder, bland annat Kina och Ryssland.

Helena af Sandeberg och Pernilla August spelar i Eld och lågor

Helena af Sandeberg och Pernilla August spelar i Eld & lågor

Nya tv-serien Shadow Play beskriver Stein som raka motsatsen till den färgsprakande tivoliromantiken, även om den också utspelar sig på 40-talet.

– Den nya mörk och hård och handlar om en amerikansk polis som kommer till Berlin 1946 för att upprätta en polisstation, säger han.

– För oss innebär kontrasterna att vi använder olika dela av hjärnan och stimuleras hela tiden.

Produktionen är ett samarbete mellan amerikanska och tysk finansiärer. En bra kompromiss tycker duon som kände sig brända efter sina upplevelser i Hollywood med Shelter och Underworld Awakening.

– Våra upplevelser där var ganska…Det är mycket backstabbing, manipulation och liknande. Vi vill inte jobba så. Ska vi vara i Hollywood igen ska det vara på våra villkor, säger Björn Stein.

Robert Gustafsson och Lennart Jähkel spelar i Eld och lågor

Robert Gustafsson och Lennart Jähkel spelar i Eld & lågor