Skar sönder ena handen i bussen

Timea, 8, föll handlöst över glasflaskorna när bussen rivstartade. Skärvorna skar av tumsenan och en del muskler och nerver, berättar hennes mamma Therese Edholm.
Timea, 8, föll handlöst över glasflaskorna när bussen rivstartade. Skärvorna skar av tumsenan och en del muskler och nerver, berättar hennes mamma Therese Edholm.
8-åriga Timea skar sig allvarligt när hon föll i bussen. Förmodligen blir hennes tumme aldrig helt återställd.

SL får i snitt in minst två anmälningar om olyckor på bussar – varje dag.

Familjen var på väg hem efter en shoppingtur i Vällingby förra fredagen när allt gick fel. 8-åriga Timea Edholm hjälpte sin mamma Therese med en av kassarna när bussen de nyss klivit på plötsligt gasade.

Timea föll handlöst. Påsen flög först och glasflaskorna i den krossades mot bussgolvet. Timea kom efter och tog emot med höger hand, rakt in i påsen som nu var full av skärvor.

Blodet forsade från såren. Mamma Therese försökte stoppa blödningen med hjälp av servetter.

– Jag kände hur det pulserade under mina fingrar, berättar hon.

Två poliser kom ut från ett poliskontor intill och en förbipasserade ambulans hjälpte till med att lägga om såret innan Timea fördes till sjukhus för operation.

Skärvorna hade skurit av Timeas tumsena samt nerver och muskler i handen. Chansen är mycket liten att hon kommer att kunna använda sin tumme i framtiden.

Therese Edholm är upprörd över händelsen. Främst på grund av den hastiga starten och att Timea inte gavs någon chans att hinna sätta sig, något som bekräftas av en annan av passagerarna på bussen, som Lokaltidningen Mitt i har pratat med.

– Man hinner nästan aldrig sätta sig, nu ser vi hur illa det kan gå, säger Therese Edholm.

Hon är även missnöjd med bemötandet från chauffören som, enligt henne, inte erbjöd hjälp eller tog fram någon första hjälpen-låda, utan i stället skällde på Timea för att hon varit oförsiktig.

– Timea blev rädd och jag hörde knappt vad de sa när jag ringde 112.

Olyckor är inte ovanliga på Stockholms bussar. Hittills i år har stockholmarna rapporterat över två olyckor om dagen, eller nästan 16 olyckor i veckan, i samband med bussfärder. De vanligaste drabbade är äldre.

– Men det får man sätta i relation till att en miljon åker varje dag, säger Lovisa Åblom, pressansvarig på SL.

En SL-undersökning från 2012 visar att ungefär en åttondel av resenärerna är missnöjda med bussförarnas körsätt. Det är den högsta andelen bland alla trafikslag.

Bussbolaget Arrivas pressansvarige Tomas Hedenius berättar att bolaget för statistik över chaufförernas körsätt, bland annat krängningar och snabba starter, med speciell mätutrustning.

Föraren som körde Timea och Therese har tidigare kört mycket bra, enligt honom. Om det finns något att kritisera i det här fallet kan Tomas Hedenius inte svara på.

– Vi håller på att utreda frågan och prata med vittnen.

Vilka är rutinerna vid en olycka?

– Att ta fram förstaförbandslåda och larma polis och räddningstjänst. Och att stanna tills polisen säger att det är okej att åka.

Närpolisen på platsen gav, enligt Tomas Hedenius , busschauffören tillstånd att åka vidare.

Busschauffören har enligt Arriva avböjt att kommentera händelsen.

Fakta

323 olyckor i år

Olyckor vid bussresor som kunder anmält till SL:

Källa: SL