ANNONS

Från oro till glädje: Skärgården blomstrar i coronakrisen

Nacka, Värmdö. Lotta Nilsson, som äger krogen Motorverkstan med sin Lars. De har gjort sin bästa sommar någonsin trots rådande corona-pandemi.
Lotta Nilsson, ägare på Motorverkstan på Djurö är mer än nöjd med årets sommarsäsong.
De mörka molnen byttes mot kassaklirr.
Coronasommaren har visat sig lönsam för krogarna i Värmdös skärgård.
– Det är skärgårdens år i år, säger Lotta Nilsson som driver Motorverkstan på Djurö.
ANNONS

Covid-19 till trots – det går ingen nöd på krögarna i Värmdös skärgård. Mitt i har pratat med restaurangägare på Sandhamn, Runmarö, Nämdö och Djurö som alla vittnar om ett uppsving under årets sommarmånader.

– Vi har haft vår bästa sommar någonsin, säger Lotta Nilsson, som äger restaurangen Motorverkstan på Djurö tillsammans med sin man.

Positiv effekt

Paret gick in i säsongen med en oro – skulle folk våga sig ut på krogen mitt under rådande pandemi? Men enligt Lotta Nilsson har coronapandemin i själva verket haft en positiv effekt. Permitteringar och hemmaarbete har gjort att många stockholmare letat sig ut till sina sommarställen i förtid.

– Vi hade kunnat öppna redan i april om vi hade haft kockarna på plats. Det är skärgårdens år i år, säger hon.

Nacka, Värmdö. Lotta Nilsson, som äger krogen Motorverkstan med sin Lars. De har gjort sin bästa sommar någonsin trots rådande corona-pandemi.

Välbesökt, trots corona. Foto: Christian Lärk.

Förlänger öppettiderna

På intilliggande Svartsö råder liknande effekt. Svartsö krog, som satsar på fine dining och glamping, har ökat sin omsättning med 30 procent jämfört med förra året.

– Vi har hemestern att tacka. De som annars hade åkt till Kanarieöarna kommer till oss istället, säger krögaren Mikael Fredriksson.

Krogen öppnar vanligtvis i juli, men valde att slå upp portarna flera veckor tidigare på grund av det ökade trycket. Mikael Fredriksson kommer dessutom att förlänga säsongen till slutet av augusti.

ANNONS

– I mars var jag väldigt skeptisk. Nu funderar jag på att förlänga säsongen även nästa år, säger han.

Fler vill hyra stuga på öarna

Värmdöföretaget Stockholms skärgårdsstugor drabbades stenhårt under våren då alla utlandsturister avbokade sina resor. Sedan kom en andra våg.

– Plötsligt såg vi en enorm ökning av stockholmare som ville hyra stugor. Det kunde gå en timme från att vi lagt ut en annons till att vi hade en bokning, säger ägaren Magdalena von Rosen.

Hon berättar att fler velat hyra stugor under längre perioder. Det finns också en högre efterfrågan på välfungerande wi-fi.

– Det är många som har valt att jobba från skärgården.

Även hon ser ljust på nästa säsong.

– Vi har redan 100 bokningar klara till nästa år. Vi kommer nog till och med att försöka ta in lite fler hus till nästa sommar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.