Skärgården har längst väntan på hjärtambulans

Ambulans
Det hänger på minuten när en patient med hjärtstopp ska räddas.
Bor du i en skärgårdskommun? Då bör du ha friskt hjärta. För om det skulle stanna tar ambulansen lång tid på sig att komma fram.

När Hjärt-Lungfonden ställde samman hur lång tid det tar för en ambulans att komma fram till en patient med hjärtstopp visade det sig, inte oväntat, vara stor skillnad i landets kommuner. Det handlar alltså om tiden från det att SOS Alarm har svarat tills ambulansen är framme.

Längst tid, 36 minuter, måste den som fått hjärtstopp vänta i Norrbottenskommunen Pajala. Snabbast, 9 minuter, går det i värmländska Kristinehamn.

Skillnaderna är alltså stora och de finns även i vårt län, även om det ingenstans är lika illa som i Pajala.

I Vaxholm tar ambulansen 21,6 minuter på sig, i Nynäshamn 20,3 minuter, i Norrtälje 18,5 minuter och i Värmdö 17,3 minuter. Alla är skärgårdskommuner. Nykvarn och Sigtuna ligger inte heller bra till med ankomsttider på 20,4 respektive 18,2 minuter. Snabbast går det i Solna och Stockholms stad, där ambulansen klockar in på 13 minuter. Alltså mer än tio minuters skillnad mellan Solna och Vaxholm.

Den skillnaden kan vara avgörande eftersom chansen till överlevnad för varje minut utan hjälp minskar med tio procent.

– Med fler hjärtstartare, kortare väntetid på ambulans och ett ökat stöd till svensk hjärtforskning kan fler liv räddas, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Att få hjärt-lungräddning i väntan på ambulans kan mer än fördubbla chansen att överleva för den som fått hjärtstopp.

Undersökningen gjordes med statistik från SOS Alarm. Den har inte frågat efter väntetiden på att SOS Alarm ska svara.


Tio minuters skillnad

Väntetid på ambulans vid hjärtstopp 2012 och 2016

Källa: SKL, Sveriges kommuner och landsting