Skärgårdsbutiker får ta del av nytt glesbygdsstöd

Skärgårdsbutiker som håller öppet året runt ska få ta del av regeringens nya driftstöd, som är tänkt att stötta utsatta handlare.

Runmarö Lanthandel är en av cirka tio butiker som uppfyller kraven för att få pengar.

I butiken på Runmarö kan man nu anställa en extra personal efter besked om stödet.

– Det är jätteroligt. Vi kommer att använda pengarna till att anställa en extra personal för att kunna hålla öppet alla dagar i veckan även vintertid. På så sätt kan vi minska svinnet och enklare hålla med färska varor, säger Calle Hamacher på Runmarö Lanthandel till tidningen Skärgården.

Totalt ska regeringen betala ut 35 miljoner kronor till skärgårdshandlare. 3,3 miljoner går till Stockholms län.

Alla dagligvaruhandlare i skärgården som har öppet året om och saknar fast förbindelse får ta del av glesbygdsstödet. För att bli godkänd som en dagligvaruhandel måste man ha färskvaror i butiken.

– Det får inte bara vara torrvaror man säljer. Man ska kunna leva på ön och bara handla i butiken. Det ska vara ett mångsidigt utbud man tillhandahåller, säger Tereze Säll, handläggare på länsstyrelsen till tidningen Skärgården.

Hur mycket stöd som går att få beror på butikens omsättning. Som högst kan handlare få 300 000 kronor. För det krävs en omsättning på 5-7 miljoner kronor per år.

Det skriver tidningen Skärgården.