Skärgårdsgymnasiet satsar på känd kock

Natasa Hodzic Jansson tävlar i matlagning, något eleverna också ska få prova på.
Natasa Hodzic Jansson tävlar i matlagning, något eleverna också ska få prova på.
Hon har jobbat på kända restauranger och vunnit priser. Nu ansvarar hon för Skärgårdsgymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogram och Handelsprogrammet.
– Ibland blir yrkesutbildningen styvmoderligt behandlade på andra skolor. Här kommer yrkesstoltheten i första hand, säger Natasa Hodzic Jansson.

Skärgårdsgymnasiet vill sätta yrkesutbildningar på kartan med hjälp av den kända kocken Natasa Hodzic Jansson. Hon har bland annat arbetat på välrenommerade restauranger såsom Petsuya i i Australien och El bulli i Spanien. Hon är även OS-medaljör i Community catering 2012 och coachar numera Stockholm Culinary team mot VM och OS 2020.

Rektor Anders Lundin berättar att rekryteringen av Natasa Hodzicic Jansson och den nya bageri- och konditoriinriktningen, förväntas lyfta restaurang- och livsmedelsprogrammet ytterligare.

”Hennes erfarenhet är en jättetillgång.”

– Hon sökte jobbet, vilket vi är väldigt tacksamma för. Hennes erfarenhet är en jättetillgång. Att ha bredden från exklusiva restauranger till storkök. Hon kan också bidra med kunskap om tävlingsdelen. Idag tävlar ofta skolor emot varandra, och arrangerar egna tävlingar, säger Anders Lundin.

Efter att gymnasieprogrammen förändrades 2011-2012 så gick ansökningarna till de yrkesförberedande linjerna ned. Enligt Anders Lundin tappade yrkesprogrammen hälften av eleverna till teoretiskt studieförberedande program. Men han ser positivt på framtiden för Skärgårdsgymnasiets yrkesprogram och på restaurangbranschen.

– Vi har varit en liten skola, som växer för varje år. Det är stor brist på kockar, bagare och konditorer. Alla får jobb när de är klara, så det är ett bra yrkesval.

”För min del är det viktigt att ha en fot i branschen och en i skolans värld.”

Natasa Hodzic Jansson är inte enbart kock, utan också utbildad lärare. Hon har varvat jobb i skolan som lärare, utbildningschef och olika matutvecklingsprojekt, med att arbeta i restaurangbranschen.

– Jag älskar att laga mat. Och att undervisa i matlagning är ännu roligare. För min del är det viktigt att ha en fot i branschen och en i skolans värld. Jag ser fram emot att utveckla Restaurangprogrammet och Handelsprogrammet som jag ansvarar för. Jag trivs också på Skärgårdsgymnasiet där det finns utrymme för yrkesutbildningarna. Ibland blir de styvmoderligt behandlade på andra skolor. Här kommer yrkesstoltheten i första hand, säger hon.

”Branschen skriker efter personal”

Att yrkesprogrammen blir verklighetsförankrade, tycker hon är viktigt.

– Branschen skriker efter personal. Det krävs att de har utbildning men också god kontakt med branschen. Det kommer vi fortsätta jobba med, säger Nataja Hodic Jansson.

Hon har arbetat på Skärgårdsgymnasiet sedan i maj och smider planer för framtiden.

– Vi förbereder några elever till att tävla i gymnasie-SM. En tävling där man tävlar i både i matlagning och servering. Det kan handla om att sätta en hel meny utifrån vad juryn valt för råvaror. Eller både servera, dekantera och tranchera vid bordet. En trea ska vara med i Unga ekokockar. Det är viktigt att motivera och ge dem bra redskap inför framtiden på ett roligt sätt. Min ambitioner är att vi ska vara en framstående restaurangskola, nummer ett. Och gör man saker bra, lockar man fler elever, säger Nataja Hodic Jansson.