Skärgårdsmiljön hotas av rivning

Olle Marmorstein är en av många som vill att kommunen ska köpa en av Jan Jernbecks tomter i Sollenkroka.
Olle Marmorstein är en av många som vill att kommunen ska köpa en av Jan Jernbecks tomter i Sollenkroka.
Kändisläkaren Jan Jernbeck säljer en av fastigheterna vid Sollenkroka brygga för 5,2 miljoner.

De sista intakta skärgårdshusen i området riskerar nu att försvinna. Lokalborna vädjar till kommunen att rädda tomten.

Den välkände plastikkirurgen Jan Jernbeck har i tio års tid tillbringat somrarna i sitt sommarhus vid Sollenkroka brygga.

I fjol köpte han även en stor del av marken runtomkring av Allmänna arvsfonden. Totalt handlar det om förvärv för åtskilliga miljoner kronor.

En stor del av marken har han dock aldrig använt och nu har han lagt ut den nyligen avstyckade tomten på närmare 6 000 kvadratmeter med flera skärgårdsbyggnader, bryggor och strand till försäljning för drygt 5,2 miljoner kronor.

Det har fått lokalbor och byalag att hoppas på kommunen som köpare. Man menar att det finns en möjlighet att göra Sollenkroka brygga levande igen.

– Kommunen var väldigt snabba med att ordna parkeringsplatser här, men det är ju flera år sedan man gjorde något nu. Det finns en sjömack, det är det enda. I broschyrer kan man läsa om hur mycket Värmdö vill att besökare kommer hit för skärgårdsidyllen. Men allt är ju privat i dag. Här på tomten hade man kunnat ha kafé, vandrarhem, kajakuthyrning eller allmänt bad, något som kommer allmänheten till nytta. Men säljs tomten privat så kommer ju kåkarna att rivas för nya hus. Den sista genuina skärgårdsmiljön försvinner härifrån, säger Olle Marmorstein i Lövdals byalag.

Kommunstyrelsens ordförande Monica Pettersson (M) är dock tveksam till en investering.

– Vi har ju tidigare avböjt att köpa. Jag kan inte riktigt se att det är en prioriterad fråga att vi ska se till att det finns vandrarhem och kafé vid Sollenkroka brygga. Vi har ju gjort väldigt stora åtgärder här, framför allt när det gäller parkeringsplatserna. Men vi kommer att ta tag i frågan nu i veckan.

När Lokaltidningen Mitt i söker oppositionsrådet Annika Andersson Ribbing (S) så konstaterar hon att S ska begära att kommunen skyndsamt utreder förutsättningarna för ett förvärv av tomten.

Jan Jernbeck själv säger att han gärna ser kommunen som köpare och att den gamla kulturmiljön bevaras.

– Men jag vill få en intresseindikation så fort som möjligt i så fall. Jag kan tänka mig att vänta en månad, men sedan får jag sälja till dem som är intresserade.

Jag kan inte riktigt se att det är en prioriterad fråga.Monica Pettersson (M)

Fakta

Arvsfonden tog över marken

Allmänna arvsfonden tog över den aktuella marken vid Sollenkroka brygga, med bland annat fem byggnader från 1896. Detta efter att den sista personen i den tidigare ägarfamiljen avlidit.

En köpare köpte snart all mark, men köpet gick tillbaka när ett förslag om att göra naturreservat av en del av marken presenterades.

I fjol köpte grannen Jan Jernbeck marken.

Källa: Lokaltidningen Mitt i