ANNONS

Skärgårdsstrejken är över

På valborgsmässoaftonen var den drygt två veckor långa strejken över i skärgårdstrafiken. Det stor klart sedan parterna Sjöbefälsföreningen och Almega kommit överens.
ANNONS

Konflikten har pågått sedan 12 april. På valborgsmässoaftonen kom facket och arbetsgivarna överens om ett nytt avtal.

Det betyder att strejken avbryts omedelbart och skärgårdstrafiken återupptas.

Den stora konflikfrågan mellan arbetsgivarorganisationen Almega och fackförbundet Sjöbefälsföreningen har varit mellan tarifflöner eller individuell lönesättning.

Arbetsgivaren har velat sätt lön individuellt, medan facket har tyckt att lönen ska räknas upp enligt en tariff beroende på hur länge en person har jobbat.

– Vi vann striden om tarifflönerna, det var det viktigaste för oss, säger Mats Jäderland, vd för Sjöbefälsföreningen, i ett pressmeddelande.

Arbetsgivaren å sin sida har fått igenom att minska antalet kollektivavtal. Det betyder att det så kallade Waxholmsavtalet försvinner. I stället blir det nu ett kollektivavtal för västkusten och ett för Östersjötrafiken.

– Det är helt naturligt att Waxholmsavtalet, som vuxit fram från skattesubventionerad verksamhet, har upphört. Det skapar bättre förutsättningar för en sund konkurrens inom branschen, säger Patrik Eidfelt, förhandlingschef på Almega i ett pressmeddelande.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.