ANNONS

Få barn från Skärholmen åker på kollo

Friends playing football at the beach
Få av de barn som åker på sommarkollo kommer från Skärholmens stadsdel.
Att åka på sommarkollo blir allt populärare. Inför årets sommar kom 6 500 ansökningar in till Stockholms stad.
Men bara 149 av dem kom från Skärholmens stadsdel, trots kampanjer för att få in fler.
ANNONS

Film, musik, teater, bad, utflykter, pyssel och äventyrsteman. Stockholms stad erbjuder en bred variation av aktiviteter på sina sommarkollon för barn i grundskoleåldern. Och många nappar. I år fick staden in 6 582 ansökningar – 300 fler än förra året. Av dem beviljades 5 448.

Men satsningen kommer inte alla till del. Se senaste sex åren har lägst antal ansökningar kommit in från stadsdelarna Skärholmen och Rinkeby-Kista, något Dagens Nyheter rapporterat om. Förra året kom bara 149 ansökningar från Skärholmen och 126 från Rinkeby-Kista.

Inför årets sommar har Stockholms stad därför ansträngt sig extra för att få in fler anmälningar från barn med föräldrar som har låg inkomst och från stadsdelar där intresset varit lågt. En viktig sak är att man sänkt avgifterna för dem med lägst inkomster. Dessutom har man gått ut med information i medborgarkontor, skolor, parklekar, fritidsgårdar, samt annonserat bland annat i lokalpressen, i tunnelbanan, på stadens webbsida och på Facebook.

Vill inte lämna bort barnen

Men det har inte gett resultat. I år kom färre ansökningar från Rinkeby-Kista (124) och lika många som förra året från Skärholmen (149).

– Tidigare har ansökningarna ökat år från år, men bara marginellt. Vi har ingen tydlig förklaring till det låga intresset, men mitt intryck är att många många föräldrar i området är skeptiska till att lämna ifrån sig sina barn, säger Viktor Åkerblom, kollosamordnare i Skärholmens stadsdel.

Han berättar att man därför låtit föräldrar vara med vid två helgkollon i maj – ett seglarkollo och ett kollo på Barnens ö. Intresset för var dock inte särskilt stort.

Viktor Åkerblom framhåller också att många föräldrar inte kan svenska, och därför har svårare att ta del av informationen. Däremot tror han inte att kostnaden är problemet. Sedan avgifterna sänktes för dem med lägst inkomster kostar det till exempel 40 kronor per dag för en familj som har en sammanlagd månadsinkomst på 10 000 kronor i månaden. Det blir 320 kronor för en vecka. Har man flera barn som ska med får man dessutom rabatt.

– Eftersom priserna är subventionerade för hushåll med låg inkomst tror jag inte  att kostnaden är det avgörande, säger han.

ANNONS

”Ramadan påverkar”

Madeleine Shabo, ansvarig för kolloansökningar i Rinkeby-Kista sa i DN att hon trodde att en orsak till att så få sökt från stadsdelen var att ramadan pågår nu i juni. Den bilden har inte Viktor Åkerblom, när det gäller Skärholmens stadsdel.

Flest kolloansökningar kom i år från stadsdelen Södermalm: 1077, att jämföra med 928 år 2016.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.