Skärholmen får bio nästa år

Här öppnar en biograf, under nästa år.
Här öppnar en biograf, under nästa år.
Nästa år får Skärholmen en egen biograf, i stadsteaterns lokaler.
- Tanken är att bredda bioutbudet, säger kulturborgarrådet Roger Mogert.
Oppositionen är kritisk.

Den rödgröna majoriteten tycker att SF:s dominans är alltför stor i Stockholm. För att bredda utbudet sätter man av pengar i kulturbudgeten 2017 och ger fyra aktörer (Folkets Bio, Non Stop Enterainment, Stockholms filmfestival och ABF) 870 000 kronor för att utreda möjligheten att öppna fler biografer,

Dessutom satsas pengar på en biograf i Skärholmen, i Kulturhuset Stadsteaterns lokaler. Planen är bland annat att ordna skolbio och att samarbeta med filmfestivaler och föreningar.

– Vi vill bredda Kulturhusets Stadsteaterns verksamhet i Skärholmen för att nå ut till fler människor där, utan att det går ut över teatern. När man inte visar teater blir det en bra filmsalong, säger Roger Mogert.

Starten går under 2017. Hur stor summa som ska investeras offentliggörs när budgeten släpps nästa vecka. Det är ingen jättekostnad, betonar kulturborgarrådet utan mer en engångsinvestering i form av bioduk och teknisk utrustning.

Oppositionen är kritisk.

– Kommunen ska inte gå in och konkurrera på en kommersiell marknad. Skattepengarna ska i stället gå till välfärd och omsorg. Det är en en principiell fråga för oss, säger Sophia Granswed (M), gruppledare i kulturnämnden.

Hon håller visserligen med om att SF:s dominans är för stor men anser att det är kommersiella aktörer som ska ta upp kampen med bolaget, inte kommunen.

Sophia Granswed tycker också att tajmingen är märklig. Kulturhuset Stadsteatern har just redovisat ett kraftigt publiktapp och kan tvingas göra besparingar.

– I det läget är det en märklig prioritering av Socialdemokraterna och Roger Mogert. Det borde vara viktigare att ta tag i det problemet och undersöka varför publiken sviker, säger hon.