ANNONS

Skärholmen har bästa torget

Srwa Saeed älskar Skärholmens torg. Denna förmiddag visar hon runt systerdottern Lannja Karim och stannar till vid blomsterhandeln där Viktor Louis arbetar.
Srwa Saeed älskar Skärholmens torg. Denna förmiddag visar hon runt systerdottern Lannja Karim och stannar till vid blomsterhandeln där Viktor Louis arbetar.
Skärholmen
Skärholmens torg är som ett extra vardagsrum för många.
Abbe Kursun tar en paus från sitt frukt- och grönt-stånd.
Abbe Kursun tar en paus från sitt frukt- och grönt-stånd.
Thomas Stoll, stadens planchef, har Skärholmen torg som klar favorit.
Thomas Stoll, stadens planchef, har Skärholmen torg som klar favorit.
Även Farsta torg ligger högt på planchefens topplista.
Även Farsta torg ligger högt på planchefens topplista.
Årsta torg
Årsta torg är arkitekternas favorit.
ANNONS

Skärholmens torg är mötesplats för folk från hela världen. På många sätt är det en förebild i Stockholm, tycker Thomas Stoll, planchef vid stadsbyggnadskontoret. Och han är inte ensam om att gilla torget.

–Titta vad fina de här är!

Sätrabon Srwa Saeed lyfter varsamt upp en kruka full av blommande lavendel, och visar den för systerdottern Lannja Karim.

Platsen är blomsterhandeln på Skärholmens torg, en kylslagen förmiddag i slutet av april. Men de stålgrå molnen bekommer inte kvinnorna.

– Jag älskar det här torget. Det är en stor del av mitt liv och jag vill absolut visa det för min systerdotter, som är på besök från irakiska Kurdistan bara i några dagar, säger Srwa Saeed.

Hon bor i Sätra sedan 17 år och arbetar som barnskötare i Bredäng. När hon är ledig styr hon ofta kosan hit.

– Jag stöter alltid på folk som jag känner när jag är på Skärholmens torg, det känns så fint med alla möten. Det här är verkligen en jätteviktig plats för mig. Och mina barn, som är stora nu, har också varit mycket här, berättar hon.

Många har torget som träffpunkt, inte bara för att man kan handla billiga frukter och grönsaker, utan också för att det är en plats där man strålar samman med bekanta och kan njuta av folklivet. Blir man trött i benen finns det gott om bänkar runt dammarna, torrlagda så här års.

Thomas Stoll, planchef vid Stockholms stadsbyggnadskontor, tycker att torget är det mest urbana (storstadsmässiga) i Stockholm.

ANNONS

– En urban plats är en plats där människor möts, ser och blir sedda, en plats där den mänskliga interaktionen är stor. Så är det på Skärholmens torg. Det som är så häftigt när man kliver ut ur tunnelbanan där är känslan av att kliva rakt ut i ett offentligt rum som fungerar som vardagsrum för många människor, säger han.

Byggnaderna som omger torget är ”inte världens vackraste”, tycker Thomas Stoll. Det är i stället rumsligheten som är lyckad – torget är välformat och omslutande och ger besökaren lust att dröja kvar.

Han lyfter också fram blandningen på folk. På Skärholmens torg samsas lekande barn med gamlingar med rullatorer, frukthandlare med Jehovas vittnen, småbarnsmammor med tonåringar – och de kommer från världens alla hörn.

– Det här är en plats där det verkligen är tydligt att Sverige är ett mångkulturellt land i dag, säger Thomas Stoll.

En som kom till Sverige nyligen är Hasan Alsaleh, 50 år. Han flydde kriget i Syrien för två år sedan, bor på ett hotell i Kungens kurva och går på SFI vid Skärholmens torg. Vi stöter på honom under en rast, då han kommer ut från ett kafé med en kopp kaffe i handen.

– Det är mycket fint här. Mycket blommor, mycket människor och många butiker. Och kaffet smakar bra! säger han på trevande svenska.

En annan kaffedrickare är Abbe Kursun, frukt- och grönsakshandlare. Han tar just en paus från kommersen, med en cigg och en rykande het kopp.

Genom åren har han lärt känna mängder av människor här och han tycker om stämningen:

– Det är blandning av kulturer och det gillar jag. Samtidigt är det en träffpunkt för människor som kommer från samma länder, de möts och pratar på torget. Och på sommaren kan man blunda och låtsas att man är på stranden, när man hör barnen plaska i dammarna, säger han och skrattar.

Det enda han inte gillar är att kristna grupper skriker högt i megafoner, framför allt på fredagar och helger. Det får han ont i huvudet av, han som står här sex dagar i veckan. De borde skruva ner volymen, tycker han.

Också Thomas Stoll har åsikter om vad som kan bli bättre.

– Även om torget är livligt kan det vara ödsligt runtomkring. I projektet Fokus Skärholmen jobbar vi därför med att knyta ihop stråken runtomkring med själva torget, säger han.

Thomas Stoll känner sig privilegierad som får besöka Stockholms många stadsdelar i sitt arbete. Han tycker också att det vore roligt om fler såg sig om i förorterna, även om de inte bor där.

– Stockholm är väldigt mångfacetterat. Det finns mycket att se och uppleva, som man missar om man inte ger sig ut.

Fakta

Andra torg som planchefen gillar

Årsta torg, invigt 1953. ”Det är ett torg i mindre skala än Skärholmens, och av många arkitekter ansett som ett av Sveriges finaste. Det är mänskligt hanterat, har fina muralmålningar och ett kulturhus.”

Vällingby och Farsta centrum, invigt 1954 respektive 1960. ”Det är två mer kommersiella centrum, i större skala, som är livliga och väl fungerande.”

Stortorget i Gamla stan, omnämnt redan i medeltida dokument: ”Ett torg med otroligt fina proportioner. När man jobbar med offentliga rum är det viktigt att skapa platser där folk vill sitta ner och dröja kvar. Det här är ett sådant torg.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.