Skärholmen har näst flest rökare

Bo Erik Norbergh får hjälp av sjuksköterskan Lena Skytt att blåsa i spirometern på vårdcentralen i Sätra. Tack vare regelbunden träning ligger hans resultat på en jämn nivå.
Bo Erik Norbergh får hjälp av sjuksköterskan Lena Skytt att blåsa i spirometern på vårdcentralen i Sätra. Tack vare regelbunden träning ligger hans resultat på en jämn nivå.
Skärholmen har näst flest män som röker i hela länet. Samtidigt fångas långt ifrån alla som lider av lungsjuk­domen kol upp av vårdcentralerna.

Bo Erik Norbergh är en av dem som drabbats av sjukdomen.

Bo Erik Norbergh från Vårberg tar ett djupt andetag innan han blåser allt vad han orkar in i munstycket på spirometern. Han började röka som 15-åring och fortsatte sedan i 50 år. Dessutom har han astma. För drygt tio år sedan sökte han läkarvård för sina andningsbesvär och fick diagnosen kol, kronisk obstruktiv lungsjukdom.

Han besöker ofta vårdcentralen för att kolla lungornas funktion.

– Vissa dagar kan jag springa upp för trappan hemma med två matkassar i händerna och andra dagar flåsar jag mig upp. Jag vet inte om det är kolen eller astman som påverkar mig mest, säger han.

Om han anstränger sig för mycket drabbas han av andnöd. Numera låter han sin son klippa gräset hemma men han minns fortfarande tillfällen då han har fått luta sig fram över handtaget och kippa efter andan.

– Man blir lite panikslagen men jag har medicin mot det. Det är bara att vänta ett tag så går det över, säger han.

Bo Erik Norbergh rökte två paket om dagen innan hans slutade 1998. Och just rökning är den främsta orsaken till att man drabbas av kol. I Skärholmen röker 24,8 procent av männen, vilket är näst flest i länet. Bara i Rinkeby-Kista är andelen högre. För kvinnorna i Skärholmen är siffran 14,9 procent.

Kol kommer ofta smygande med hosta, trötthet och andfåddhet. Sjukdomen är obotlig och leder till svåra andningsbesvär, de som har en svår form av kol har andnöd även under vila. Sjukdomen medför också en ökad risk för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, benskörhet och stroke. Dessutom finns ökad risk för diabetes. Men om sjukdomen upptäcks i tid går den att bromsa.

Samtidigt har vårdcentralerna i länet svårt att fånga upp dem som befinner sig i riskzonen. Målet är att 10 procent av patienterna över 45 år, i första hand rökare och före detta rökare, ska undersökas med spirometri. Men i dag är de långt ifrån målet. En orsak är att personal flyttar runt, vilket innebär att spirometriutbildade sjuksköterskor inte alltid stannar på samma arbetsplats en längre tid.

– Vi når inte upp till 10 procent men vi gör fler spirometrier än många andra. Vi ligger på 4,4 procent medan medelvärdet är 1,2. Vissa vårdcentraler klarar inte av det alls. Men det är en stor underdiagnostisering av kol även här, säger Lena Skytt, astmasjuksköterska på vårdcentralen i Sätra.

I Skärholmen har man arbetat aktivt med den så kallade ”kolskolan” de senaste tio åren. Här erbjuds patienterna gemensam regelbunden träning, eftersom en bra fysisk kondition är oerhört viktigt för patienter med kol. För Bo Erik Norbergh har träningen gett resultat.

– Jag är väl den ende som har överlevt från den första kolskolan, säger han.

Uppskattningsvis har drygt en halv miljon svenskar kol, men bara en av fem har fått diagnosen. I Stockholm beräknas cirka 80 000 personer vara drabbade. Hur många som kan ha sjukdomen i Skärholmens stadsdel är oklart.

Runt årsskiftet kommer Hjärt- och lungfonden genomföra insatser för att öka medvetenheten i området. Dels kommer gratis lungtester att göras på torget i Skärholmen, dels ska information om sjukdomen finnas i tunnelbanan.

Fakta

Obotlig sjukdom

Kol börjar som en inflammation i luftvägarna, oftast på grund av rökning.

Inflammationen skadar lungvävnaden som så småningom blir trängre och får sämre funktion.

I Sverige beräknas över en halv miljon människor vara drabbade, vara omkring 80 000 i Stockholm.

Kol är obotlig och årligen dör över 2 500 personer av sjukdomen i Sverige, och antalet ökar.

Källa: www.kol.se