Nu töms bilen på kilovis med cannabis

Polisen misstänker ett kriminellt nätverk i Skärholmen för att ha använt bilen som lager.
Polisen misstänker ett kriminellt nätverk i Skärholmen för att ha använt bilen som lager.
Kriminaltekniker arbetar nu intensivt med att tömma den bil som i söndags hittades full av vapen, sprängmedel och narkotika. Det kommer att ta dagar.
Ett kriminellt nätverk, aktivt i Skärholmen, misstänks för att ha använt bilen som lager.

Söndagskvällen började med en förutsättningslös spaning i Skärholmen – och slutade med ett jättebeslag i ett stort parkeringsgarage vid ett bostadshus.

– Gruppen med civilpoliser hade inget bra tips att jobba efter på kvällen. Därför försåg de sig med en narkotikahund och som fick nosa runt i garaget, för att se om det kunde ge något. Hunden markerade vid en bil, som visade sig vara stulen. Och det räckte med att titta in genom fönstren för att se att den var fullastad med vapen och narkotika, säger Jonas Lindberg.

Han är utredningsledare vid grova brottssektionen hos polisen i Stockholm syd, och gruppchef vid den särskilda insatsen Max, som arbetar med att minska antalet skjutningar i Stockholm. Söndagens tillslag är en framgång i det arbetet – och ett rejält bakslag för det kriminella nätverk som misstänks ha använt bilen som lager.

– De blev av med kilovis med cannabis och kokain och med mängder av pistoler, automatvapen, jaktgevär, ammunition och sprängmedel. Skadan för dem är stor. För samhället är det en vinst, förstås. Beslaget har troligen räddat livet på människor, säger Jonas Lindberg.

”Gjorda för krig”

Han betecknar de automatvapen som beslagtogs som ”gjorda för krig”. Om polisen vet varifrån de kommer vill han inte uttala sig om.

En ung man anhölls redan samma kväll. Han är på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Mannen är inte dömd för något brott tidigare, men han är känd av lokalpolisen i Skärholmen. Det är heller inte fastslaget att han är medlem av det kriminella nätverket, som är kopplat till Skärholmen.

Tar dagar att tömma

Polisen vill inte berätta på vilken adress tillslaget gjordes. Bilen finns inte heller kvar där – den står nu på en polisstation. Det kommer att ta flera dagar att tömma den, eftersom alls spår måste säkras under arbetets gång.

– Att lagret fanns på en så central plats visar att ligan tyckte att det fanns anledning att vara beredd , säger Jonas Lindberg.