Välj ditt område
skolmat
Att samla in och återvinna matavfall ger stora miljövinster.

Skärholmen bäst på att samla in matavfall

Nyheter Skärholmens stadsdelsförvaltning är bäst i Stockholm på att samla in matavfall. Belöningen är förstapriset i Stockholm vattens nyinstiftade tävling.

I Skärholmens stadsdel kan man lämna in matavfall på 79 procent av sophämtningsställena. Det är mest i hela Stockholms stad, och resultatet av flera års långsiktigt arbete. Därför får stadsdelen första priset i Stockholm vattens matavfallstävling.

– Det är framför allt skolor och förskolor som samlar in matavfallet. Det är ju också där det mesta matavfallet finns, säger Marita Söderqvist, chef för Projekt matavfall på Stockholm vatten.

Priset är nyinstiftat, och ska delas ut varje år. Tanken är att uppmuntra stadens verksamheter och bolag att öka sin matavfallsinsamling.

– Ett pris ger stolthet, och motiverar till fortsatt arbete. Dessutom gör det att matavfallsinsamlingen uppmärksammas. Det påverkar viljan  att samla in, säger Marita Söderqvist.

Det insamlade matavfallet körs till behandlingsanläggningar och rötas till biogas och biogödsel. På så sätt återgår det till kretsloppet. Målet är att 70 procent av Stockholms matavfall ska samlas in till biogas- och biogödselproduktion år 2020.

I Skärholmens stadsdel finns alltså möjlighet att lämna in matavfall vid 79 procent av sophämtningsställena. Näst bäst är Rinkeby-Kista med 70 procent och trea Enskede-Årsta med 69 procent. Bottenplaceringen har Norrmalm, med 37 procent.

Ytterligare en kategori fanns, i tävlingen, ”Störst ökning under året”. Det priset vann Stockholmshem, som ordnat 29 nya hämtställen för matavfall under 2016.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

Kungen firar födelsedagen på slottet

Morgonkollen

Brand har slagit ut Stockholms tågtrafik

Morgonkollen

Hemlig rutt för lördagens klimatmarsch

Årets Stockholmsbyggnad 2017
Årets Stockholmsbyggnad

Över 3 000 har röstat på årets byggnad

Snackisar

MoS förvandlas till ett fantasiland i Lego

Nyheter

Kvinna föll från balkong i Alby