Skärholmen bäst på att samla in matavfall

skolmat
Att samla in och återvinna matavfall ger stora miljövinster.
Skärholmens stadsdelsförvaltning är bäst i Stockholm på att samla in matavfall. Belöningen är förstapriset i Stockholm vattens nyinstiftade tävling.

I Skärholmens stadsdel kan man lämna in matavfall på 79 procent av sophämtningsställena. Det är mest i hela Stockholms stad, och resultatet av flera års långsiktigt arbete. Därför får stadsdelen första priset i Stockholm vattens matavfallstävling.

– Det är framför allt skolor och förskolor som samlar in matavfallet. Det är ju också där det mesta matavfallet finns, säger Marita Söderqvist, chef för Projekt matavfall på Stockholm vatten.

Priset är nyinstiftat, och ska delas ut varje år. Tanken är att uppmuntra stadens verksamheter och bolag att öka sin matavfallsinsamling.

– Ett pris ger stolthet, och motiverar till fortsatt arbete. Dessutom gör det att matavfallsinsamlingen uppmärksammas. Det påverkar viljan  att samla in, säger Marita Söderqvist.

Det insamlade matavfallet körs till behandlingsanläggningar och rötas till biogas och biogödsel. På så sätt återgår det till kretsloppet. Målet är att 70 procent av Stockholms matavfall ska samlas in till biogas- och biogödselproduktion år 2020.

I Skärholmens stadsdel finns alltså möjlighet att lämna in matavfall vid 79 procent av sophämtningsställena. Näst bäst är Rinkeby-Kista med 70 procent och trea Enskede-Årsta med 69 procent. Bottenplaceringen har Norrmalm, med 37 procent.

Ytterligare en kategori fanns, i tävlingen, ”Störst ökning under året”. Det priset vann Stockholmshem, som ordnat 29 nya hämtställen för matavfall under 2016.