ANNONS

Skärholmen får unikt designarkiv

Samir Alj Fält, konstnärlig ledare, och Alicia Donat-Magnin, verksamhetsledare, vid Design LAB S.
Samir Alj Fält, konstnärlig ledare, och Alicia Donat-Magnin, verksamhetsledare.
I morgon invigs ett unikt designarkiv i Skärholmen. Det ska fyllas med bilder, objekt och berättelser gjorda av barn mellan 9 och 13 år – och av 80-plussare.
Bakom satsningen står den kollektiva designstudion Design S Lab.
ANNONS

Invigningen av Design Arkiv S äger rum klockan 15, vid ingången till Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen. När bandet klippts blir det musik och fest, för att fira ”Skärholmens design och drömmar.”

– Det saknas i dag en hel del människor, kultur, estestik och berättelser inom svenska designsamlingar och museer. Med Design Arkiv S kompletterar vi äntligen en del av detta, säger konstnärlige ledare Samir Alj Fält i ett pressmeddelande.

Det var han som startade Design Lab S 2013. Sedan dess har den kollektiva designstudion rönt stor uppmärksamhet för sin verksamhet, där professionella designers och barn tillsammans utforskar designens möjligheter, genom att experimentera med material, tekniker, processer och uttryck. Sedan 2015 är dessutom även 80-plussare välkomna.

Tanken med Design Arkiv S är att lyfta fram skapandeprocessen på Design Lab S. De objekt, materialprov, bilder, berättelser och processer som ska samlas där vill berätta om ett unikt kulturarv. Dessutom vill man utmana invanda föreställningar om vad ett museum är. Arkivet ska rymmas i en flyttbar container.

– Unikt med arkivet är att det är mobilt, tillgängligt för fler och att en inte behöver kunna design, svenska språket, arkivsystem eller vara läskunnig för att ta del av det. En behöver endast nyfikenhet och fantasi, kommenterar verksamhetsledaren Alicia Donat-Magnin.

Den som vill se arkivet kan boka hos Design Lab S, som håller till på Bredholmstorget 2, bakom Kulturhuset Stadsteatern. I höst åker arkivet dock på en Sverigeturné.

Satsningen fick stöd av Kulturrådet.

ANNONS