ANNONS

Unga från Skärholmen utmanade näringslivstoppar

Företagaren Ashkan Pouya (driver Systematic Growth och Serendipity innovations) mötte Aaryaman Sachdeva från Engelska skolan i Skärholmen vid schackeventet Näringslivet möter Förorten på Stockholms Central, 14 november 2018.
Schackpartners: Näringslivstoppen Ashkan Pouya och Skärholmseleven Aaryaman Sachdeva.
Ungdomar från Skärholmen umgås sällan med politiker och näringslivstoppar.
Men i onsdags hände det – vid ett stort schackevent på Centralstationen.
– Jättespännande, tyckte Aaryaman Sachdeva, 13 år.
ANNONS

Aaryaman Sachdeva, åttondeklassare i Engelska skolan i Sätra, lägger pannan i djupa veck. Sedan gör han sitt schackdrag, snabbt och koncentrerat. Bredvid honom sitter Ashkan Pouya, framgångsrik entreprenör och Djursholmsbo.

Under en eftermiddag är de partners – i schack. Tillsammans utmanar de ett annat udda par: femteklassaren Iva Tatic och Alexander Lindholm, S-politiker i idrottsnämnden.

Alla fyra deltar alla i den stora parschackturneringen Näringslivet möter Förorten, på Stockholms Centralstation.

Femteklassaren Iva Tatic från Engelska skolan i Skärholmen och S-politikern Alexander Lindholm (idrottsnämnden) tävlar mot Företagaren Ashkan Pouya (driver Systematic Growth och Serendipity innovations) och Aaryaman Sachdeva från Engelska skolan i Skärholmen vid schackeventet Näringslivet möter Förorten på Stockholms Central, 14 november 2018.

Femteklassaren Iva Tatic från Engelska skolan och S-politikern Alexander Lindholm tävlar mot företagaren Ashkan Pouya och Aaryaman Sachdeva från Engelska skolan i Skärholmen.   Foto: Märta Lefvert

– Det här är jättespännande! Och jag älskar att spela schack. Det är bra träning för hjärnan, säger Aaryaman Sachdeva.

Han har spelat schack i flera år, i schackklubben SK127 Skärholmen. Hans tävlingspartner har inte lika stor erfarenhet:

– Som vuxen är jag van vid att det är jag som är coachen, men här är det den yngre som coachar mig. Det är häftigt, säger Ashkan Pouya, som driver den framgångsrika innovationskoncernen Serendipity Group.

schackeventet Närlingslivet möter Förorten vid Stockholms Centralstation 14 nov 2018.

Många nyfikna stannade till och tittade på schackspelet. Här syns en del av tävlingsområdet.  Foto: Märta Lefvert

Både Aaryaman och Ashkan är tävlingsmänniskor, och tävlas görs det för fullt vid de många schackbrädena på Centralen. Men syftet med Näringslivet möter Förorten är framför allt mötet. Här träffar elever från Engelska skolan i Skärholmen och Kvarnbyskolan i Rinkeby näringslivstoppar, politiker och idrottare.

ANNONS

– Det handlar om att mötas över gränser och lära känna människor man normalt inte skulle träffa, säger Pontus Carlsson, framgångsrik schackspelare och en av dem som arrangerar eventet.

”Över förväntan roligt”

Ashkan Pouya är med för andra året i rad.

– Förra gången var det över förväntan roligt. Jag gillar idén med att bli ihopparad med någon från förorten, säger han och berömmer Aaryaman Sachdevas schackdrag.

Aaryaman Sachdeva själv förklarar att han är lite nervös, men att det bara är en fördel.

– Jag vill vara lite nervös, för då blir jag mer laddad när jag spelar, säger han.

Iva Tatic, femteklassare från Engelska skolan i Skärholmen, och S-politikern Alexander Lindholm. Par i schack vid Näringslivet möter Förorten på Stockholms Central.

”Det är roligt att spela i par, och se vad den andra har för idéer”, säger 11-åriga Iva Tatic. Hon bildar schackpar med S-politikern Alexander Lindholm.  ”Iva är jätteduktig, så det är stimulerande för mig att spela med henne”, säger han. Foto: Märta Lefvert

Näringslivet möter Förorten har hittills arrangerats elva gånger, i Stockholm och Göteborg. Turneringen går till så här: Alla lag spelar med i en grundturnering, med fem matcher var. De fyra främsta lagen går vidare till semifinal. Vinnarna i semifinalen går sedan till final.

Segrare från Rinkeby

På kvällen kom beskedet om årets vinnare: Efrem Zerai från Kvarnbyskolan i Rinkeby och Stefan Lindh, ekonomichef vid byggnadskoncernen Zengun. Paret segrade i finalen mot Abdimalik Mahmuud Bare från Rinkeby och Dr. Saeid Esmaeilzadeh från Serendipity.

Efrem Zarai från Kvarnbyskolan i Rinkeby och Stefan Lindh, ekonomichef vid byggnadskoncernen Zengun. Segrare i schackeventet Näringslivet Möter Förorten på Stockholms central.

Segrare: Efrem Zerai från Kvarnbyskolan i Rinkeby och Stefan Lindh, ekonomichef vid byggnadskoncernen Zengun.  Pressfoto: Lars OA Hedlund.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.