Skärholmens gård hotas än av hyreskrav

Skärholmens gårds framtid är fortfarande osäker. Föreningen Skärholmens gård och det kommunala fastighetsbolaget Stadsholmen har ännu inte kommit överens i hyresförhandlingarna och nu har det nuvarande avtalet förlängts med tre månader, fram till årsskiftet.

På Skärholmens gård rullar det än så länge på som vanligt.

– Vad ska vi göra? Inget har hänt så vi måste fortsätta, säger Karl-Olov Arnstberg, vice ordförande i Föreningen Skärholmens gård.

Under Skärholmens dag passade han på att prata med ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

– Han var bra på att lyssna och sa att han skulle lyfta det här politiskt, säger Karl-Olov Arnstberg.

Sedan dess har han även diskuterat hyreshöjningen med stadsdelsnämndens ordförande Jan Jönsson (FP) och hoppas också på att få till ett möte med Moderaterna i nämnden.

Det var i slutet av augusti som föreningen fick beskedet att Stadsholmen vill höja årshyran med 140 procent, från 258 000 till 624 000 kronor. Hyran ska höjas under en femårsperiod men är ödesdigert för den nuvarande verksamheten.

Stadsholmen menar att bolaget inte har något annat val än att höja hyran, då man har krav på sig att inte gå med förlust.

2011 infördes en ny lag som säger att kommunala fastighetsbolag ska drivas enligt affärsmässiga principer, vilket innebär att hyran inte längre kan subventioneras.

– Det är olyckligt att vi inte har nått en uppgörelse än, jag hoppas att vi landar i något snart, säger Jonas Schneider, vd på Stadsholmen.

Det är olyckligt att vi inte har nått en uppgörelse än.Jonas Schneider vd Stadsholmen