Skärholmens hembygdsförening hotas av nedläggning

Elisabeth Ineheim från -Skärholmens hembyggdsförening höll i februari ett välbesökt föredrag på Jakobsbergs gård.
Elisabeth Ineheim höll i februari ett välbesökt föredrag om Bredängs historia.
Skärholmens hembygdsförening kan tvingas lägga ner. Föreningen saknar en fast lokal, känner sig motarbetade av stadens politiker och behöver få in nya friska krafter i styrelsen. Söndag 24 mars avgörs deras öde
– Folk blir historielösa, Stockholms historia började i Skärholmen, men det är det nästan ingen som vet, säger ordförande Elisabeth Ineheim.

Elisabeth Ineheim har i många år jobbat för att göra lokalhistorien levande för boende i Skärholmen, Sätra, Vårberg och Bredäng. I februari höll hon ett föredrag på Jakobsbergs gård där hon visade bilder och berättade om Bredängs historia från 1750 fram till idag.

– Det var fullsatt, det kom så många att de inte fick plats, säger hon.

Men trots intresset tar folk inte steget och går med i hembygdsföreningen.

Skärholmens hembyggdsförening

Elisabeth Ineheim vid Jakobsbergsgård Bredäng. Foto:Ulrika Lind

Ett stort problem är också att föreningen en längre tid har saknat en egen lokal sedan de förlorade sina lokaler både i Skärholmens gård och Jakobsbergs gård.

– De har fått ändra sina verksamheter, för Stadsholmen tar ut så höga hyror, säger Elisabeth Ineheim.

Föreningen hoppades därefter få hyra en gammal mjölnarbostad på Sätragårdsvägen. Men även det gick i stöpet eftersom Stadsholmen som äger huset bara ville hyra ut till barn och ungdomsverksamhet. Och när hembygdsföreningen sökte utvecklingsstöd av kulturförvaltningen för att inleda ett samarbete med scouterna fick de avslag.

– Vi har fått flänga runt vädligt mycket mellan olika lokaler. Och mycket av vårt arkiv står hemma hos mig. Vi har blivit erbjudna källare men det är ingen bra lösning. Vi behöver en lokal med väggar och bokhyllor dit folk kan komma och titta på fotografier, läsa och träffas i verkliga livet. Dit skulle vi också kunna bjuda in skolor, säger Elisabeth Ineheim.

Elisabeth Ineheim från -Skärholmens hembyggdsförening höll i februari ett välbesökt föredrag på Jakobsbergs gård.

Och lokaler finns, men inga de kan efterfråga.

– De kostar pengar och jag har pratat med både stadsdelsnämnden, stadsdelsförvaltningen och kulturförvaltningen men det finns inga pengar. Det är fel på kulturpolitiken, säger Elisabeth Ineheim.

Många i föreningen börjar också bli till åren och de behöver nu nya styrelsemedlemmar för att kunna fortsätta.

– För att få pengar av kulturförvaltningen måste man vara nytänkande och innovativ så vi behöver få in folk i styrelsen som är det. Får vi inte en ny styrelse nu måste vi lägga ner, säger Elisabeth Ineheim.

Varför behövs hembygdsföreningen?

–Folk blir historielösa annars. Stockholms historia började i Skärholmen, men det är det nästan ingen som vet. Det var kung Birger Jarl som stoppade esterna från att komma in i Mälardalen vid ön Estbröte. Då kom han på att det behövdes ett försvar närmare Östersjön och grundade Stockholm. Det var landsbygd här ända in på 60-talet. Vi berättar historien fram till idag men försöker också blicka framåt, säger Elisabeth Ineheim.

Söndagen den 24 mars har föreningen årsmöte på Jakobsbergs Gård i Bredäng klockan 14. Då ska en ny styrelse väljas, annars läggs föreningen ner.

– Vi hoppas att de som är intresserade av sin lokala historia kommer då, säger Elisabeth Ineheim.