Skärholmens koloniodlare gör sig redo för skördetid

stss, skärholmens fritidsträdgårdsförening, odling. Izzet Duran.
Izzet bland grönsaker och blomster.
Sommaren går mot sitt slut, men hos Skärholmens fritidsträdgårdsförening arbetar odlarna för fullt, årets höjdpunkt återstår – att skörda. Men hur blev det? Mitt i hälsade på och tittade ner i rabatten hos några av odlarna.

Izzet Duran har vandrat runt bland kolonigrannar, solrosor och grönsaker de senaste 24 åren. Just den här onsdagen hjälper han en nybliven kolonist att bygga sin stuga.

– Det är alla sorters människor här, säger Izzet då han tar en paus från stugbygget för att visa sin del av den grönskande sommaroasen.

Två äppelträd och ett kryddhav

I snabb takt visar Izzet vägen förbi grannar som är upptagna med skottkärror och blomvattning. En ogräsrensande kvinna hälsar vänligt.

stsl, skärholmens fritidsträdgårdsförening, odling. Sallad

Sallad under utveckling. Foto: Christian Lärk

– Här är kolonin, där är två äppelträd som jag har odlat och här är kryddor, säger Izzet och pekar ner mot ett hav av grönlysande mynta.

Han förklarar att det finns tre olika sorter, samt lite oregano. Runt omkring kryddavdelningen finns alla möjliga grönsaker som sträcker sig stolt mot en klarblå himmel – lök, salladshuvuden, majrova och bönor.

Här ligger Skärholmens fritidsträdgårdsförening

Hade önskat sig mer regn

– I år har det faktiskt inte varit så bra, eftersom våren var kall. Normalt brukar både zucchini och squash gå bättre.

Tidigare jobbade Izzet som busschaufför, då blev det mest att han hade tid för odling på helgerna.

– Nu när jag är pensionär så kommer jag ofta hit.

Sättlöken i förgrunden har en bra stund kvar i jorden, men salladslöken strax bakom är snart redo att njutas.

Sättlöken i förgrunden har en bra stund kvar i jorden, men salladslöken strax bakom är snart redo att njutas. Foto: Christian Lärk

Än så länge växer det för fullt och kommer så göra en tid till, oavsett hade Izzet önskat sig betydligt mer regn än vad som fallit under sommaren. Innan han återgår till att hjälpa sin kompis med kolonibygget skickar han med ett odlingstips till Mitt i:s läsare:

– Mitt bästa tips om man inte har odlat tidigare är att satsa på zucchini och sallad, det kräver inte så mycket arbete. Men man måste fortfarande gallra, det är jätteviktigt, så att det kommer syre till rötterna, annars växer det ingenting.

stsl, skärholmens fritidsträdgårdsförening, odling.

Grönskande gångar hos Skärholmens fritidsträdgårdsförening. Foto: Christian Lärk

Eller, så kan den som inte är lika sugen på att odla men vill ge sig på en utmaning göra samma sak som Izzets granne, Mohammad Shahbazi – bli biodlare.

Biodlarens glädje har bara börjat

I en annan del av koloniområdet tar en man med stort leende och nyfiken blick emot. Mohammad visar stolt upp sina 16 bikupor som han köpte i slutet av förra sommaren.

Efter 22 år kände Mohammad att han ville pröva på något nytt och har nu mera inte bara grönska i sin del av kolonin, utan även ett gäng bin.

Mohammad Shahbazi har haft sin kolonilott i 22 år – sedan förra sommaren är han även biodlare.

Mohammad Shahbazi har haft sin kolonilott i 22 år – sedan förra sommaren är han även biodlare. Foto: Christian Lärk

Så efter sommaren nu, har du lärt känna dina bin tycker du?

– Ja, de brukar sätta sig på min hand och sitter där väldigt lugnt, säger Mohammad och håller ut sin hand för att visa.

Så här långt har det blivit ungefär 3 kilo honung, men det verkar inte vara huvudsaken, det låter främst som att det är all ny kunskap Mohammad får genom sitt nya sällskap på kolonin.

– Det är roligt att arbeta med bina, säger han.