ANNONS

Skärholmens skolor höjde sina resultat

Klyftorna minskar mellan skolorna i Stockholms utsatta förorter och de i innerstaden.
Klyftorna minskar mellan skolorna i Stockholms utsatta förorter och de i innerstaden.
Grundskolorna i Skärholmens stadsdel har förbättrat sina resultat rejält, på bara något år.
– Räknar man bort de nyanlända eleverna ligger vi ännu högre, säger Annika Hällsson, rektor på Lillholmsskolan.
ANNONS

Vårterminen 2017 var 77 procent av de niondeklassare som slutade i Lillholmsskolan behöriga till gymnasiet. Det är en rejäl förbättring jämfört med 2016, då siffran var 62.

Glädjande för Lillholmssolan – och en del av en trend. Mellan 2016 och 2017 höjde många skolor i utsatta stadsdelar sina resultat, samtidigt som flera skolor i mer välbärgade områden försämrade sina resultat något.

En orsak till att resultatklyftan minskat är att även innerstadsskolor numera tar emot nyanlända elever, berättar skolborgarrådet Olle Burell (S), i en intervju i Dagens Nyheter.

Den analysen delar Annika Hällsson, rektor för Lillholmsskolan i Vårberg. Hon framhåller också att Lillholmsskolan får ett betydligt bättre resultat, om man inte räknar med de nyanlända elevernas prestationer.

– Vi tar emot enormt många nyanlända. 2016/2017 kom 63 stycken. Många var ensamkommande som började i 8:an eller 9:an. Det påverkar våra siffror väldigt mycket.

Räknar man bort de nyanlända elevernas resultat var nära 90 procent av Lillholmsskolans nior behöriga till gymnasiet vårterminen 2017.

– Det är en siffra vi tycker är enormt bra med tanke på de utmaningar vi har, med elever från många olika länder. Vi uppnår den genom att ha en stabil personalgrupp med hög kompetens, säger Annika Hällsson.

Också i andra skolor i Skärholmens stadsdel ökade andelen behöriga till gymnasiet mellan 2016 och 2017, enligt utbildningsförvaltningens statistik. Högst ligger Sätraskolan som ökade sin andel från 72 till 86 procent, medan Bredängsskolan höjde sig från 77 till 80 procent. Även dessa skolor har tagit emot många nyanlända, vilket påverkar även deras siffror.

ANNONS

– Det irriterar mig lite att det var först när innerstadsskolorna började ta emot nyanlända som det blev möjligt att redovisa resultaten, utan att de är med, säger Annika Hällsson.

Fotnot: Med nyanlända elever avses elever som gått färre år än fyra i en svensk skola.

Fakta

Här är skolornas resultat

Andel behöriga till gymnasiet i grundskolor i Skärholmens stadsdel, vårterminen 2017. Vårterminen 2016 anges inom parentes.

Bredängsskolan: 80 (77)

Lillholsskolan: 77 (62)

Slättgårdsskolan: 76 (80)

Sätraskolan: 86 (72)

Stadens genomsnitt: 85 (82)

Fem i topp i staden:

Abrahamsbergsskolan, i Bromma: nära 100 (84)

Enskede skola, i Gamla skola: 96 (98)

Adolf Fredriks musikklasser, i Vasastan: 95 (98)

Vasa real, i Vasastan: 95 (98)

Aspuddens skola, i Hägersten: 95 (95)

Källa: Utbildningsförvaltningen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.