ANNONS

Skärholmens vårdcentral en av vinnarna

Agneta Platner välkomnar det nya systemet.
Agneta Platner välkomnar det nya systemet.
Skärholmens vårdcentral är en av vinnarna när landstinget ändrar sin ersättningsmodell vid årsskiftet.

Större hänsyn ska tas till patienternas vårdbehov.
ANNONS

Vid årsskiftet ändras ersättningsmodellen till vårdcentralerna. Skärholmens vårdcentral är en av vinnarna. Vårdcentraler som har patienter med stort vårdbehov gynnas nämligen av det nya systemet.

Enligt nuvarande ersättningsmodell ersätts vårdcentralerna till större del för antalet besök och till mindre del för antalet listade patienter. Enligt den nya modellen ska istället antalet listade patienter viktas tyngre medan antalet besök ska väga lättare. Samtidigt ska de listade patienternas socioekonomiska bakgrund till viss del påverka ersättningsnivåerna.

Agneta Platner som bor i Vårberg, är på Skärholmens vårdcentral tillsammans med sin pappa som hör dåligt. Han går till vårdcentralen en gång i månaden för att ta prover. Agneta är positiv till det nya systemet.

– Jag tycker att det låter bra. Idag är det lite löpande band där det går fort och en enkel förkylning tar lika mycket tid som någon som har ett större behov av vård, säger hon.

Lourdes Navarro, chef för vårdcentralen i Skärholmen, är försiktig med att uttala sig.

– Vi får titta på hur det här påverkar oss, säger hon.

Enligt beräkningarna från Stockholms läns sjukvårdsområde kommer Skärholmens vårdcentral att få 1,7 miljoner mer i ersättning 2016 jämfört med i fjol.

– Vi vill omfördela resurser till vårdcentraler med patienter som har stora vårdbehov, behöver hemsjukvård, har psykisk ohälsa eller är socioekonomsikt utsatta, säger Peter Lundqvist, enhetschef vid landstingets hälso- och sjukvårdsförvaltning.

– Tanken är att vårdcentralerna ska få bättre förutsättningar att sätta av mer tid till patienter som är kroniskt sjuka eller har tunga vårdbehov.

ANNONS

Det nuvarande systemet har fått mycket kritik, just för att det inte har tagit hänsyn till patienternas socioekonomiska situation. Anna Starbrink (FP), sjukvårdslandstingsråd, anser ändå att det fyllt en funktion.

– När det här infördes var det svårt att få tider på vårdcentralerna. Genom att premiera antalet besök ville man öka tillgängligheten, vilket var det rätta att göra då. Ett resultat av det är ju att vi fått ett 30-tal nya vårdcentraler i länet.

Flera vårdcentralschefer menar att det största bekymret just nu är att den pott som går till primärvård inte justerats upp på åtta år. Vad ska ni göra åt det?

– Det är något vi diskuterar inför att nästa års budget ska klubbas i november. Det gör också att de siffror för hur den nya ersättningsmodellen kommer att slå kan bli inaktuella.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.