Skärholms- och Sätrabor går samman mot ombildning

127 tillhör oss ombildningar Sätra och Skärholmen Paloma W Varelamontes
127 tillhör oss ombildningar Sätra och Skärholmen Paloma W Varelamontes
Beskedet att hyresrätter i Skärholmen och Sätra kan ombildas till bostadsrätter har skapat oro bland flera boende.
Nu har de startat nätverket 127 tillhör oss.
– Vi tycker inte att man ska banta ner allmännyttan mer än vad man redan har gjort, säger Paloma W Varelamontes, talesperson för nätverket.

Nätverket har funnits i några veckor, men nästa vecka den 14 mars, blir den officiella starten där de bjuder in boende i områdena till panelsamtal och uppstartsmöte något som StockholmDirekt var först att berätta.

– Vi märkte att många som bor i 127-området blev oroliga och ville säga ifrån. Så vi gick ihop för att bli starkare. Det här handlar om vår trygghet. Ibland tänker jag att de inte ser oss som människor, säger Sätrabon Paloma W Varelamontes.

På uppstartsmötet ska de bland annat diskutera vilka argument som finns för och emot ombildningar. Vad de innebär för dem som bor där. Och hur besluten påverkar bostadssituationen i Stockholm på sikt.

Flera i nätverket känner sig brända av tidigare ombildningsförsök.

– Då fick vi inte ärlig information så det viktigaste för oss just nu är att folk får korrekt information om vad en ombildning innebär och hur det går till. Både för den enskilde och för samhället i stort, men fokus ligger på den enskilde, säger Paloma W Varelamontes.

Vad tycker ni om ombildningar?

– Vi tycker inte att man ska banta ner allmännyttan mer än vad man redan har gjort. Det gäller både här och nu och inför framtiden. Mitt hem är min trygghet och allmännyttan är allas som vi har byggt upp tillsammans.

Politiker i den grönblå majoriteten pratar ofta om att ombildningar är en möjlighet att göra bostadskarriär, men det påståendet ger Paloma W Varelamontes inte mycket för.

– De pratar gärna om bostadskarriärer och att de vill ge folk i förorten den möjligheten, men de flesta av oss vill faktiskt bo i det hem vi har. Bostadskarriär betyder att du måste sälja ditt hem, säger hon.

Hon tycker också att de bortser från viktiga fakta.

– De pratar om det som ett val. Men det är inte så enkelt att det är ett fritt val. Alla kan inte ta lån och för dem som inte vill ombilda är det inte ett fritt val att bli hyresgäst hos sina grannar om huset ombildas, säger Paloma W Varelamontes.

Nätverket diskuterar även hur ombildningar och försäljningar till privata bostadsbolag påverkar staden i framtiden.

– Det flyttar in en busslast med människor till Stockholm varje dag. Vi har ju byggt upp allmännyttan i Sverige för att vi ska vara trygga, tar vi bort den så blir det ett problem för alla, säger Paloma W Varelamontes.

Uppstartsmötet är den 14 mars klockan 19 på Eksätravägen 531. Medverkar gör bland andra Hyresgästföreningen, Nätverket ”Alby är inte till salu” och Ort till Ort.

Flera hyresgäster på andra orter har blivit kontaktade av ombildningskonsulter, men vad Paloma W Varelamontes känner till har ingen i Skärholmen eller Sätra blivit kontaktad än.

Fakta

Här kan ombildningar bli aktuella

Här är områdena där hyresgäster ska erbjudas att köpa sina lägenheter i allmännyttan:

Skärholmen, Sätra, Västertorp, Bagarmossen, Fagersjö, Hökarängen, Rågsved, Rinkeby, Grimsta, Husby och Hässelby gård. 

Så här stor andel har allmännyttan i stadsdelarna där områdena ligger:

Farsta: 37,8 procent

Skarpnäck: 28,4 procent

Enskede-Årsta-Vantör: 19,2 procent

Skärholmen: 31,6 procent

Hägersten-Liljeholmen: 17,6 procent

Rinkeby-Kista: 34,4 procent

Hässelby-Vällingby: 25,3 procent

Spånga-Tensta: 21,3 procent

Källa: Hyresgästföreningen