Skärholmsbor åkte fast för bidragsfusk

En man fick föräldrapenning när han körde taxi. En kvinna tjänade över 500 000 kronor på jobbet, men fick ändå sjukpenning.

Tre bidragsfuskare från Skärholmen tvingas nu betala tillbaka.

En man bosatt i Skärholmen riskerar fängelse för grovt bidragsbrott. Han misstänks ha fuskat till sig drygt 200 000 kronor i föräldrapenning under perioden 2008–2011. Till Försäkringskassan har han uppgett att han inte hade någon inkomst. Men vid en kontroll upptäcktes att han jobbat regelbundet som taxi­chaufför.

Själv säger mannen att han inte hade planerat att jobba, utan tvingats hoppa in i stället för andra chaufförer. Han skyller också på en trasig taxameter som ska ha gått på av sig själv. Rättegången mot mannen hålls i slutet av mars.

Fusk med föräldrapenning är ett vanligt ärende hos Försäkringskassan. 237 av de 1 546 polisanmälningar som gjordes i Sverige 2011 handlade om just detta.

Även med sjukpenning är det vanligt att det fuskas.

En Skärholmskvinna ska ha uppgett till Försäkringskassan att hon inte hade någon arbetsförmåga. Åren 2009–2012 fick hon över en halv miljon kronor i sjukpenning. Sedan upptäcktes att hon visst hade jobbat och tjänat minst lika mycket pengar på sitt arbete. Nu tvingas hon betala tillbaka sjukpengarna.

En annan Skärholmskvinna fick fullt barnbidrag och flerbarnstillägg, fast barnen bara bodde hos henne på deltid. Hon krävs nu på drygt 200 000 kronor.

Men enligt Försäkringskassan är det medvetna fusket inte så vanligt.

– Det är en liten del som försöker fuska. Många säger att de helt enkelt har missförstått reglerna. Men i de fall vi misstänker ett uppsåt gör vi alltid en polisanmälan, säger Linus Nordenskär, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

Sammanlagt jobbar 150 kontrollanter med att granska utbetalningar i efterhand. En fjärdedel av alla kontroller brukar leda till att fel upptäcks.

– Men vi betalar ut 200 miljarder kronor om året och kräver tillbaka bara 300 miljoner. Så fusket utgör inte någon stor andel, säger Linus Nordenskär.

Fakta

Flest anmäls för fusk med föräldrapenning

De första nio månaderna 2012 gjorde Försäkringskassan 14 464 kontrollutredningar.

I drygt 20 procent av fallen upptäcktes felaktiga utbetalningar.

6,5 procent av utredningarna ledde till polisanmälningar.

Fusk med föräldrapenning är det bidragsfusk som oftast leder till polisanmälan.

Källa: Försäkringskassan