Så tycker Skärholmsborna om trenden med jätteförskolor

STSS, Förskolor ombildas, Skärholmen. Marina Azim, 38 år, Skärholmen, Yussra 10 månader
– Jag tycker det är bra med större förskolor, säger Marina Azim.
”Jag tror att det blir otryggt” säger Ammar, 50 år. ”Jag tycker det är bra med större förskolor. Alla barn måste få plats” säger Marina, 38 år.
Läs om boendes åsikter om planerna på förskolor med 144 barn.

Som Mitt i Söderort tidigare har berättat planeras flera förskolor på tre och fyra avdelningar i Skärholmens stadsdelsområde att rivas och ersättas med flera åttaavdelningsförskolor med 144 barn vardera.

Orsakerna är för framförallt ekonomiska.

– Det är bättre ekonomi i att bygga så stort som möjligt, sa Jan Erik Nilsson på stadsdelsförvaltningen till Mitt i Söderort förra veckan.

STSS, Förskolor ombildas, Skärholmen. Linda Bergkvist, 33 år Skärholmen, son Sami 3 år-

Linda Bergkvist, 33 år Skärholmen.

Linda Bergkvist, 33 år, från Skärholmen vars son Sami är 3 år gillar inte planerna.

– Jag är skeptisk. Jag har mitt barn hos dagmamma för att jag tycker att det är för skrikigt och stojigt  redan nu. Jag tycker snarare att man ska satsa på fler små förskolor säger hon.

På Mitt i Söderort Skärholmens Facebook-sida är många kritiska till planerna: ”Stackars barn. Dom kommer bli sönder stressade, redan innan dom börjar i skola.” skriver en person. ”Absolut den sämsta idé jag hört. Varför kan inte förortsbarnen få det bättre redan från början?”, ”Känns mer som praktisk förvaring än pedagogiskt lärande. Och lekandet då? ”, skriver några andra.

STSS, Förskolor ombildas, Skärholmen. Marina Azim, 38 år, Skärholmen, Yussra 10 månader

Marina Azim, 38 år, Skärholmen och dottern Yussra 10 månader

Men när Mitt i Söderort går ut och pratar med boende i området är reaktionerna mer blandade. Vid Skärholmstorget möter vi Marina Azim, 38 år, och dottern Yussra 10 månader som är påväg till medborgarkontoret för ansöka om förskoleplats.

– Jag tycker det är bra med större förskolor. Alla barn måste få plats. Min dotter står i kö men som det är nu har jag svårt att hitta en förskoleplats till henne. Det är också bra för att fler förskollärare kan få jobb och jag kan gå tillbaka till mitt jobb och arbeta, säger Marina Azim.

Skärholmsbon Ammar Aufy, 50 år, som är i centrum med 1-årige sonen William är av en annan uppfattning.

– Willam har en bror som är 3 år och går på en förskola med tre avdelningar. Jag tror inte det blir bra med fler barn än så. Hur ska de kunna kontrollera alla barnen? Jag tror att det blir otryggt, säger han.

STSS, Förskolor ombildas, Skärholmen. Caroline Alsten, 29 år, Vårberg, Lovelia 5 år, Teo 4 år

Caroline Alsten, 29 år, Vårberg,

Även Vårbergsbon Caroline Alsten, 29 år, med dottern Lovelia 5 år och sonen Teo 4 år är skeptisk.

– Jag tycker inte att det låter som en bra idé. Det blir för rörigt. Jag har redan nu tagit min dotter från förskolan och flyttat henne till dagmamma. Blir det ännu större så blir det ännu rörigare, säger hon.

Zahara Shakir, 32 år, som arbetar på förskolan Humlan i Vårberg, som har sex avdelningar, håller inte med. Hon tycker snarare att det handlar om hur pedagogerna arbetar.

– Det är jätteviktigt att man är närvarande som pedagog. Om man är tillräckligt många pedagoger och är närvarande i det barnen gör och tar sitt ansvar så fungerar det jättebra, säger hon.

STSS, Förskolor ombildas, Skärholmen. Mireille Ilunga 34 år Sätra.

Mireille Ilunga 34 år Sätra.

Sätrabon Mireille Ilunga, 34 år, som har en dotter på 15 månader tycker att det finns både för- och nackdelar.

– Det positiva är att man kan blanda barn i olika åldrar. Min dotter gillar att leka med äldre barn. Det som kan bli mindre bra är hur det blir vid lekplatsen. Man måste ha ett väldigt bra schema så att det inte blir för många barn på samma lekplats. Och ska det fungera så måste det också vara fler personal än vad man brukar ha. Och färre barn per pedagog. Jag jobbar själv inom skolan och man måste ju räcka till för barnen också, säger hon.