ANNONS

Skärholmsborna vill värna naturen inför byggboom

Naturen, lugnet, tystnaden och möjligheten till idrott gör Sätraskogens naturreservat till den populäraste platsen i Skärholmens stadsdel.
Naturen, lugnet, tystnaden och möjligheten till idrott gör Sätraskogens naturreservat till den populäraste platsen i Skärholmens stadsdel.
Naturen är den viktigaste kvaliteten i Skärholmens stadsdel och Sätrareservatet den populäraste platsen.

Det blev resultatet av den tidiga dialog som Stockholms stad gjort med invånarna, inför bygget av 4000 nya bostäder.
ANNONS

I början av april gjorde stadsbyggnadskontoret en turné i Bredäng, Sätra, Vårberg och Skärholmen. Invånarna fick komma in i små tält, så kallade medborgarpaviljonger, och berätta hur de vill förbättra sina områden, och vad de vill bevara.

Dessutom har Skärholmsborna, under hela våren, kunnat lämna sina synpunkter digitalt på Stockholms stads webbsida.

Nu har Stockholms stad sammanställt resultatet av dialogen.

– Jag blev inte förvånad över resultatet, det speglar den kunskap vi redan har om vad medborgarna tycker. Men jag reagerade ändå på att så många betonade närheten till naturen så starkt. Det är positivt, säger Sara Heppling Trygg, avdelningschef på Skärholmens stadsdelsförvaltning och lokal representant för Fokus Skärholmen.

Vårens medborgdialog ingår i Fokus Skärholmen, projektet som innebär att 4 000 bostäder ska byggas i stadsdelen. Genom dialogen fick medborgarna chansen att påverka.

– Deras synpunkter är en viktig kunskapskälla för oss. Att naturvärdena är så viktiga blir en övergripande utgångspunkt. Men projektet bryts ju också ner i många små delområden. Då kan man gå in och se vad medborgarna tyckt om just den platsen och se hur det kan påverka planerna, säger Sara Heppling Trygg och tillägger:

– Sedan måste man vara tydlig med att man inte trycker på stoppknappen för redan påbörjade projekt. Hur mycket man kan påverka skiljer sig också åt beroende på vad det är för projekt. Förändringar av parker är till exempel lättare att påverka än stora byggprojekt som redan startat.

Ungefär 1 procent av Skärholmens cirka 36 000 invånare har deltagit i dialogen. Det kan tyckas lite, men är enligt Sara Heppling Trygg en vanlig siffra i sammanhanget. Hon är nöjd med att bredden på de svarande var stor – både kvinnor och män och unga och gamla deltog.

Många som deltog i enkäten prickade i på kartor var de tycker att nya bostäder helst ska byggas. De flesta markerade då platser nära de olika centrumen (i Bredäng. Sätra, Vårberg och Skärholmen) och längs större bilvägar – alltså platser där man upplever att naturen inte förstörs av byggen.

ANNONS

Flera personer föreslog också att man ska göra om Skärholmsvägen och Vårbergsvägen till stadsgator, för att göra dem säkrare och bättre koppla ihop olika områden med varandra.

Av enkätsvaren framgår också tydligt att många önskar sig tryggare centrum. Bättre underhåll och skötsel samt bättre belysning för att öka tryggheten är några av önskemålen som ställs på Vårbergs, Skärholmens, Sätra och Bredängs centrum.

– Nu är det upp till Stockholms stad att använda det här materialet på ett bra sätt, säger Sara Heppling Trygg.

Fakta

Populäraste platserna

1. Sätraskogens naturreservat. Natur, lugn och ro, bra sittplatser, sport och idrott, lekplats, mötesplats och folkliv, tystnad.

2. Vårbergstoppen. Natur, lugn och ro, kultur och nöje (cirkus), sport och idrott, lekplats, mötesplats.

3. Skärholmens centrum. Kultur och nöje, shopping, krogar och kaféer, bra sittplatser, mötesplats, folkliv.

4 Sätrabadet. Natur, lugn och ro, kultur och nöje, lekplats, mötesplats och folkliv.

5. Sätradalsparken. Natur, lugn och ro, kultur och nöje, sport och idrott, lekplats, mötesplats.

Källa: Fokus Skärholmens webbenkät
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.