”Skärholmsdagen ett demokratiskt haveri”

elisabeth johnson (M), skärholmens stadsdelsnämnd, skärmdump
"En snedvridning av demokratin", kallar Elisabeth Johnson (M) årets Skärholmsdagen.
Moderaterna i Skärholmens stadsdelsnämnd bojkottade Skärholmsdagen i lördags. En socialdemokrat och en vänsteraktivist lyftes fram på de andra partiernas bekostnad, anser man. Även Liberalerna är starkt kritiska.
– Ett demokratiskt haveri, säger Jan Jönsson (L), gruppledare i stadsdelsnämnden.
Men Salar Rashid (S) kallar kritiken barnslig och småsint.

I lördags ägde Skärholmsdagen rum, en dag med musik och fest men också med en stor portion allvar. Dagen är bland annat vigd åt demokratifrågor och i Demokratitältet har stadsdelsnämnden ett bord där representanter för de politiska partierna brukar närvara.

I år bojkottade dock Moderaterna evenemanget. Orsaken var att man anser att de styrande partierna gynnades, på allianspartiernas bekostnad. Både Socialdemokraternas gruppledare Salar Rashid och vänsteraktivisten Nabila Abdul blev nämligen intervjuade i Heta stolen, som ordnas av Ungdomsrådet. Övriga partier fick däremot inget utrymme alls på scenen.

– Vi i Alliansen fick ingen möjlighet att framföra våra åsikter alls. Då bojkottade vi evenemanget, säger Elisabeth Johnson (M), gruppledare.

Jan Jönsson (L) Foto: Hans Alm

Också Liberalernas gruppledare Jan Jönsson (L) är kritisk till upplägget. Han kallar årets Skärholmsdag för ”ett demokratiskt haveri”.

– Demokrati innebär att åsikter ska brytas mot varandra. Nu fick två partiföreträdare oemotsagda framföra sina åsikter i Heta stolen. Jag reagerar också starkt mot att Salar Rashid presenterades som ”de ungas representant i stadsdelen”. Ungdomar har väl olika politiska åsikter, säger han.

Ingen  partipolitisk dag

Stadsdelsförvaltningen, som arrangerar Skärholmsdagen, betonar att dagen inte ska vara partipolitisk utan en dag då man diskuterar hur man kan fördjupa demokratin. Ragnhild Stamsäter, chef på medborgarkontoret, medger därför att det är olyckligt att två representanter från de styrande partierna blev intervjuade i Heta stolen.

– Det var Ungdomsrådet som hade hand om Demokratitältet och som arrangerade Heta stolen. Eftersom vi vill uppmuntra dem att ta ansvar vill vi inte styra deras program. Men till nästa år tar vi till oss att vi bör tänka på balansen i programmet, säger hon.

Hon betonar att alla politiska företrädare var inbjudna att lyssna på de panelsamtal som fördes i Demokratitältet. Ungdomsrådets tanke var att politiker av olika färg skulle få framföra sina åsikter, i samband med de samtalen. Nu var dock bara några få partiföreträdare på plats, så tanken föll.

– De var inbjudna att delta där. Sedan var det upp till dem att komma. Vi hade också ett bord till oppositionen och ett till majoriteten, där stadsdelsnämndens politiker kunde stå under dagen, säger Ragnhild Stamsäter.

”Politisk slagsida”

Jan Jönsson menar dock att de bord de politiska blocken fått sig anvisade inte kompenserar för att politiker till vänster fick ”ensamrätt” på scenen.

– Ett kommunalt arrangemang ska inte få politisk slagsida på det här sättet. Stadsdelsförvaltningen borde ha hjälpt Ungdomsrådet att undvika det, säger han.

”Kritiken är barnslig och småsint”

Salar Rashid (S) reagerar starkt mot Moderaternas och Liberalernas hårda kritik mot Skärholmsdagen.

”Hur demokratiskt skulle det ha varit utifrån ungdomsrådets perspektiv om vi – politiker – och tjänstemän skulle ha dikterat deras arbete?”, skriver han i ett mejl till Mitt i:s redaktion.

Salar Rashid (S), ledamot i Skärholmens stadsdelsnämnd

Salar Rashid (S), ledamot i Skärholmens stadsdelsnämnd

Han tycker också att det är barnsligt och småsint av Jan Jönsson och Elisabeth Johnson att kritisera Ungdomsrådet, där unga mellan 13 och 19 år är med.

”Vilka signaler sänder ni till Skärholmens ungdomar? Inte några positiva tror jag i alla fall”, skriver han.

Intervun med honom i Heta stolen var mer personlig, än politisk, enligt Salar Rashid.

”Motiveringen till att just jag blev inbjuden fick jag förklarat för mig (enligt Ungdomsrådet) att jag betraktades av unga i Skärholmen som en förebild och Skärholmsprofil. Något jag varken tänker skämmas över eller be om ursäkt för”, skriver Salar Rashid.