Skärholmshjälten: ”Gatuvåldets dödsoffer ses som kriminella”

Alexander Zadruzny, dubbelmord i Sätra.
Alexander Zadruzny, ordförande för Skärholmens ungdomsråd.
Alexander Zadruzny, ordförande för Skärholmens ungdomsråd, hoppas att inrikesministerns besök i Sätra inte blir det sista.
Han tror att en framtida dialog mellan Sätrabor och politiker är ett måste.

Alexander Zadruzny, ordförande för Skärholmens ungdomsråd, var bekant med de två unga männen som hittades skjutna i ett källarförråd. Han uppskattar Mikael Dambergs besök, men vill inte att det blir en engångsföreteelse.

– Jag hoppas att han kommer ut hit och för dialog med boende i området. Det är det som saknas, säger han.

Dömda på förhand

Alexander Zadruzny tycker att offren har avhumaniserats i och med att de, enligt honom, har blivit dömda på förhand.

– Många rubricerar gatuvåldets dödsoffer som kriminella och inte som riktiga människor, mer som siffror i en statistik. Men varje själ som går bort till våldet är oskyldigt dömd, säger han.

 För att få fram de bästa lösningarna måste dialoger föras med lokalbefolkningen

Alexander Zadruzny, Skärholmens ungdomsråd

Efter dådet vill Alexander Zadruzny se ett större samarbete mellan dem i orten och politikerna som sitter på makten.

– För att få fram de bästa lösningarna måste dialoger föras med lokalbefolkningen. Du kan vara eldsjäl i området, förälder i området, polis, ordningsvakt, politiker eller journalist. Vi sitter inte på alla lösningar men det gör uppenbarligen inte polisen heller eller politikerna för den delen. Alla måste samarbeta, säger han.

Förenas genom idrotten

Alexander Zadruzny jobbar aktivt mot gatuvåldet och kämpar för att fler i Skärholmens stadsdel ska rösta. I år är han nominerad till Mitt i:s Min lokala Söderortshjälte i Skärholmen.

Nu vill han, trots sorgen, blicka framåt.

– Jag är med och arrangerar en fotbollsturnering tillsammans med Doa Malik som heter Blicka framåt. Och det är just vad det är. Vi vill visa ungdomarna  att vi måste blicka framåt. Vi kan inte glömma allt som har hänt genom en fotbollsturnering eller något annat liknande event mot gatuvåldet, men vi kan åtminstone försöka få ihop ungdomarna och medborgarna under ett och samma tak för att förenas genom fotbollen och sprida kärlek både på och utanför planen, säger han.