ANNONS

Skärholmsloppet och Kistaloppet blir gratis

Skärhomsloppet
Skärholmsloppet lockade cirka 2 600 löpare förra året.
I år är det gratis att springa både Skärholmsloppet och Kistaloppet. Syftet är att få fler att ta på sig löparskorna.
– Vi vill sänka trösklarna för människor, säger John Laselle, Löparakademins grundare.
ANNONS

Skillnaderna i hälsa är stora mellan olika områden i Stockholm. I välbeställda områden motionerar fler, har bättre hälsa och längre medellivslängd än i områden som är socioekonomiskt utsatta.

Det var därför Löparakademin startade 2012 och det är därför organisationen nu tar ett steg till: Både Skärholmsloppet och Kistaloppet blir gratis, som en del av kampanjen #RUN4ZERO.

John Laselle, Löparakademins chef

John Laselle, verksamhetsledare för Löparakademin.    Foto: Löparakademin

– Vi vill sänka trösklarna för människor att motionera och väcka samtal om de växande hälsoklyfterna, säger John Laselle, verksamhetsledare och en av Löparakademins grundare.

Löparakademin arrangerar Skärholmsloppet (5 km för vuxna och 2 km för barn) sedan 2012 och Kistaloppet (10 km för vuxna och 1, 7 km för barn) sedan 2010. Hittills har det kostat  200 kronor för vuxna att delta. För barn under 14 år som bor i stadsdelarna har loppen varit gratis, medan barn från andra stadsdelar har fått betala 100 kronor.

– Vi hoppas så klart att ännu fler ska anmäla sig nu. Vi vill få i gång människor som inte motionerar alls. Ambitionen är att loppen ska vara gratis även långsiktigt, men vi tar ett år i taget, säger John Laselle, som tillägger att satsningen är möjlig tack vare sponsorer och samarbetspartners.

ANNONS

I år äger Skärholmsloppet rum den 19 maj och Kistaloppet den 22 september. Nytt för i år är också att Löparakademin ordnar gratis träning och träningsråd inför loppen, för alla åldersgrupper. Formerna för det är dock inte riktigt klara.

Dessutom fortsätter satsningen på gratis träning för 9-klassare. I vår tränar Löparakademins volontärer ungdomar i Skärholmen, Hässelby/Vällingby, Rågsved/Hagsätra, norra Botkyrka, Fisksätra, Uppsala, Västerås, Göteborg och Malmö.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.