Min lokala hjälte

Skärholmsmoderat spred felcitat

Tapani Juntunen, moderat i Skärholmen.
Tapani Juntunen, moderat i Skärholmen.
Falska uppgifter om professor Hans Rosling har spridits via Skärholmsmoderaten Tapani Juntunens Facebooksida.

När Tapani Juntunen, ledamot i Skärholmens stadsdelsnämnd, nyligen lade upp en bild på Hans Rosling på sin Facebooksida, fanns också ett citat från Rosling med. Bland annat påstods att professorn sagt att ”För hälften av Sveriges asylmottagnings kostnader hade vi kunnat hjälpa hela världens flyktingar”.

Inlägget delades över 5 000 gånger, rapporterar tidningen Metros Viralgranskare.

Problemet är bara att Hans Rosling aldrig sagt detta. Det är ett felcitat som har sitt ursprung i en tv-intervju som Hans Rosling gjorde med Svenska Dagbladet 2015. I intervjun kritiserar han delvis svensk flyktingpolitik och tycker att Sverige borde hjälpa fler människor i sina närområden. Men samtidigt betonar han att han tycker att Sverige ska välkomna flyktingar, sedan vi gjort vad vi kunnat i närområdena. Det framgår inte alls av inlägget på Juntunens Facebooksida. I stället framstår Rosling som entydig flyktingmotståndare.

Viralgranskarna har spårat det felaktiga citatet till en tråd på Flashback där intervjun med Rosling delats och där just denna formulering förekommer.

När Mitt i går in på Juntunens Facebooksida har han bytt ut bilden på Hans Rosling mot en bild på sig själv, med cowboyhatt och cigarr, och lagt till kommentaren ”Tapani Juntunen lägger fram sanningen om svensk asylpolitik, med rätt attityd.” Under finns citatet från Flashbacktråden kvar.

Mitt i har sökt Tapani Juntunen, utan resultat. Tidigare i höst skrev Mitt i om hans förslag  att Moderaterna centralt skulle samarbeta med Sverigedemokraterna, i stället för med Centern och Liberalerna. Förslaget fick kritik av andra ledamöter i stadsdelsnämnden, även av hans partikolleger.