Skarp kritik i humorform

Robert Nyberg på balkongen hemma i Farsta med en av de teckningar som han skulle önska var inaktuell.
Robert Nyberg på balkongen hemma i Farsta med en av de teckningar som han skulle önska var inaktuell.
I flera decennier har Robert Nyberg fångat samhällsandan i tecknad form. Nu har han samlat sin satir i den tegelstenstjocka boken ”Guldfeber”.

Tillbakablicken gör honom stolt – men också lite frustrerad.

Robert Nyberg flyttade till Farsta som tolvåring. Nu bor han här för andra gången, i lägenheten bredvid familjens gamla.

Med två konstnärsföräldrar låg det nära till hands att börja teckna. Men det var i ett udda sammanhang hann fann sitt eget uttryck.

– När jag spelade fotboll i division 8-laget Skönstaholm gjorde jag en serie, ”Robbans bollskola”, till vår föreningstidning. Det var där någonstans jag började hitta min stil – att gestalta stora saker i en vardaglig miljö, berättar han.

I början av 1990-talet fick fackförbundet Kommunal upp ögonen för Roberts slagfärdiga betraktelser. Han värvades till en reklamkampanj som kom att pryda t-banan i flera månader.

– Genomslaget blev stort. Jag tror inte att folk såg det som reklam, de tyckte mest det var kul med serier i tunnelbanan. Sedan dess har jag kunnat ägna mig helt och hållet åt att teckna.

Robert Nyberg liknar sitt arbete vid att sätta upp små teaterscener. Valet av ämne utgår från uppdragsgivaren men också från Roberts egna åsikter. Ett återkommande tema är gisslandet av de makthavare som propagerar för valfrihet, avreglering och utförsäljning.

– För mig representerar det ett sönderfall. Vi går från något gemensamt till ett segregerat samhälle, säger Robert Nyberg.

Steg två är att välja miljön och vilka som ska vara med. Texten, ofta med en vass knorr på slutet, brukar dyka upp någonstans under skissandet. Därefter får hustrun Lena tycka till om vad som funkar.

– Man vill att läsaren ska utsättas för en överraskning, ett tankeskutt. Ju större skutt desto roligare kan det bli. Men det får inte bli för stort, för då kan poängen gå förlorad, förklarar Robert Nyberg.

I höst har han lärt ut denna svåra konst på satirkurser på Farsta gård. Under december väntar en föreläsningsturné som tar honom från Umeå i norr till Lund i söder. Boken ”Guldfeber” har dessutom gjort honom till tv-kändis.

– Men det är viktigare för mig att bilderna är kända än att jag som person är det. När jag blir stolt är när någon hör av sig och berättar att mina teckningar har betytt något för dem.

Under arbetet med boken märkte Robert Nyberg att många av hans äldre samhällskritiska bilder håller än i dag. Det väckte kluvna känslor.

– Det är ett gott betyg åt bilderna, men ett underbetyg åt oss och åt samhället, att vi inte gjort de här bilderna inaktuella, säger han.

Fakta

Teckningarna föds hemma i Farsta

Namn: Robert Nyberg.

Ålder: 56 år.

Bor: Lägenhet i centrala Farsta där han också arbetar.

Familj: Fru och två döttrar.

Yrke: Tecknare. Bland uppdragsgivarna finns Fackförbundet Kommunal, Aftonbladet och Dagens arbete.

Aktuell: Med samlingsboken ”Guldfeber”, 400 sidor. Signerar boken i Farsta centrum på lördag.

Övrigt: EWK-priset 2011. Illustrerar även barn- och fackböcker.