ANNONS

Skarp kritik mot bussbesparingar

Tre linjer i Upplands-Bro får glesare trafik från den 11 januari. Det har fått den lokala koalitionen att reagera.
Tre linjer i Upplands-Bro får glesare trafik från den 11 januari. Det har fått den lokala koalitionen att reagera.
Flera busslinjer i Upplands-Bro får glesare trafik när SL sparar miljoner på busstrafiken.

Nu ryter lokalpolitiker ifrån mot förslaget - och kallar det "glesbygdsfientligt".
ANNONS

I januari väntas kraftiga neddragningar i busstrafiken i länet. I Upplands-Bro får tre busslinjer – 557, 556 och 548 – betydligt glesare trafik.

Linje 548 mellan Kallhälls station och Stäket ska minska från 15- till 30-minuterstrafik på vardagar och på sträckan mellan Norra Stäket och Kungsängen dras linjen in helt under vardagsförmiddagar. Samtidigt planeras en ny stadsdel med 2 500 bostäder på Norra Stäksön.

”SL:s förslag innebär att området förlorar den enda kollektivtrafik som i dag försörjer området till och från pendeltågsstationerna”, skriver den politiska koalitionen i Upplands-Bro i ett pressmeddelande där de riktar skarp kritik mot förslaget.

De kallar SL:s planer för ”glesbygdsfientliga” och ifrågasätter att utvecklingsområdena Säbyholm och Rättarboda förlorar flera bussavgångar.

”De nu föreslagna indragningarna av turer längs linje 557 kan på ett radikalt sätt försämra möjligheten för den som väljer kollektivtrafikresandet att nå den kommunala servicen”, skriver politikerna som anser att SL drar undan mattan för de som valt att leva utan bil.

”De föreslagna neddragningarna inom busstrafiken begränsar människors möjligheter att studera, arbeta och delta i samhället, till exempel i studiecirklar, gå på bio, träffa vänner och utöva idrott eller kulturaktiviteter.”

S och MP i landstinget höll ett extramöte i landstingets trafiknämnd i måndags för att lägga fram ett alternativt besparingsprogram. De föreslog att landstinget fryser den planerade dieselbåtslinjen mellan Ulvsunda och Södersjukhuset, inför ett nytt system för SMS-biljetter i busstrafiken och slopar nya spärrar. Men motförslaget sågades av alliansen och röstades ned i trafiknämnden. På fredag skickas det ursprungliga förslaget för genomförande till bussbolagen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.