Skarp kritik mot SD:s gruppledare

SD:s gruppledare på Lidingö, Joachim Hägg, kritiseras hårt för ett uttalande på Twitter. Hägg jämförde tyskarnas välkomnande av flyktingar med hur Österrike tog emot nazister under andra världskriget.

”Kommer ni ihåg anschluss där österrikarna välkomnade Hitler 1938? Nu är det tyskarnas tur fast med IS!”. Så skrev Joachim Hägg på mikrobloggen Twitter förra veckan, ett uttalande som han nu kritiseras för.

– När vi har den värsta flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget och människor flyr undan terror och krig så har Joachim Hägg mage att jämföra det med när Tyskland annekterade Österrike. Det är skandalöst att en förtroendevald väljer att göra en så grotesk jämförelse, säger Paul Lindquist (M), landstingsråd och tidigare kommunstyrelsens ordförande på Lidingö.

Även Dagens Nyheters ledarskribent Amanda Björkman tar upp Häggs jämförelse i en ledarartikel som ett exempel på hur den pågående flyktingkrisen visar SD:s främlingsfientlighet.

Han får heller inte stöd från det egna partiet.

– Det är en jätteolämplig jämförelse och ingenting som partiet står bakom. Det är viktigt att man som förtroendevald tänker på vad man skriver, säger partiets presschef Henrik Vinge.

Hägg är gruppledare för den nyligen bildade kommunföreningen på Lidingö. Efter att partiet fått 2,6 procent av rösterna i kommunalvalet sitter han nu också som SD:s enda representant i Lidingö kommunfullmäktige.

Samma dag som Hägg publicerade det kritiserade uttalandet skrev han att ”vi måste stänga gränserna temporärt” och att ”alla flyktingar ska sättas i karantän”.

Lokaltidningen Mitt i Lidingö tidning har på fler sätt försökt att nå Joachim Hägg, men utan resultat.

Fakta

Så skriver Hägg på Twitter

”Ett av tusentals bevis på att IS just nu genomför en invasion av EU. Därför ska alla flyktingar sättas i karantän!”

”VI MÅSTE STÄNGA GRÄNSERNA TEMPORÄRT! Är det inga som har mod att säga detta i dagens PK-Sverige? Ändra signalpolitik också!”

”Vi bryr oss mer om flyktingarnas barn än deras egna föräldrar gör… avskyvärt!!!”

källa: twitter