ANNONS

Bar skarpladdat på gatan – dömd till fängelse

Skarpladdad pistol Storvreten
Polisen sprang ikapp mannen och hittade en skarpladdad pistol som mannen bar med sig.
Tumbabon greps efter en språngmarsch av polis.
Den nu dömde mannen hade med sig en skarpsladdad pistol men hävdar att han var på väg till polisstationen för att lämna in vapnet under vapenamnestin.
Tingsrätten tror dock inte på mannen som nu ska avtjäna 16 månader i fängelse.
ANNONS

Det var den 26 februari som mannen greps av polis i Storvreten i Tumba. Två poliser som vid tillfället var civilklädda vittnar om hur de kom ut ifrån en port i Storvreten när två män som till synes var på väg in i samma port vägrade stanna på uppmaning, utan i stället började springa.

Pistol Vapenbrott

Pistolen som polisen hittade var skarpladdad. Vid årsskiftet skärptes straffen för vapen. Foto: Ur polisens förundersökning

Den nu dömde mannen som är i övre tonåren har hållit tyst i polisförhören under häktestiden. Väl i tingsrätten sade han dock att han var på väg till Tumba polisstation för att lämna in vapnet som var skarpladdat med sex patroner. Vidare hävdade han inför tingsrätten att vapnet inte var hans utan att en kompis bett honom lämna in det. Han ville dock inte berätta vem vännen var.

Södertörns tingsrätt

Södertörns tingsrätt. Foto: Most Photos

Tingsrätten pekar på att mannens uppgifter är både svåra att kontrollera och ger sken av att vara efterhandskonstruktioner. I slutet av juli dömdes han till fängelse i 16 månader. Tingsrätten skriver i domen att straffvärdet på brottet är två års fängelse, men tar i detta fallet i beaktning mannens unga ålder.

Fakta

Strängara straff sedan årsskiftet

  • Från den 1 januari 2018 gäller strängare straff för vapenbrott.
  • Straffet för grovt vapenbrott och grovt brott mot tillståndsplikten för explosiva varor var tidigare fängelse i lägst ett och högst fyra år
  • Det nya straffet är fängelse i lägst två år och högst fem år.
  • Minimistraffet för synnerligen grova vapenbrott höjs från fängelse i tre år till fängelse i fyra år.
  • Straffskärpningarna innebär också att polisen i större utsträckning får använda sig av avlyssning av misstänkta personer.
Källa: Riksdagen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.