ANNONS

Skarpnäck får pynt från staden – extra julbelysning sätts upp

Bagarmossen får julbelysning från staden.
Bagarmossen och Skarpnäck får julbelysning från staden.
Snart tändas tusen juleljus. Även i år får Skarpnäck ta del av extra pynt från staden – men stadsdelen gör inte någon egen satsning på julbelysning.
ANNONS

Med drygt tre veckor kvar till första advent pågår julförberedelserna för fullt i stadsdelarna. Årets torggranar har exempelvis redan dykt upp på flera håll i söderort.

Men det är inte bara ljusglittrande barrträd som ska lysa upp i vintermörkret. Både Skarpnäck och Lagaplan i Bagarmossen får julpynt från staden, som en del av ”Levande Stockholm vinter”.

Belysning till Lagaplan och Skarpnäck

Inom ramen för projektet ska julgransbelysning sättas upp på Lagaplan, i Skarpnäck, Östberga, Akalla, Hässelby och Odenplan.

– Dels är det färgad belysning, dels kommer det också vara barrträd med belysning i anslutning till julgranen, bland annat vid Odenplan, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret.

Hur kommer det sig att just de här platserna har valts ut?

– Jag vet faktiskt inte exakt hur urvalet har gått till, men generellt är det välbesökta platser där det vistas mycket människor, så då tyckte vi att det behövs lite pynt, belysning och mys inför julen, säger Erik Söderberg.

Även i fjol förstärktes julpyntet på Lagaplan och i Östberga av staden, då till en kostnad av 250 000 kr.

Ingen satsning på eget pynt

För belysning och annat pynt ansvarar annars stadsdelarna själva, med 200 000 kronor vardera från staden till hjälp, enligt ett beslut i kommunstyrelsen.

Men Skarpnäck gör inte någon egen satsning på julbelysning, till skillnad från de flesta andra stadsdelarna i söderort. Däremot kommer marschaller sättas ut i Björkhagen och Tidaholmsplan på luciamorgonen och en flaggstång på Segelflygsgatan ska prydas av ljus.

ANNONS

– Vi har ganska begränsat med ytor som vi kan använda för belysning. Vi har mest parker och lekparker, så det är inte helt lätt att få till belysning på offentlig plats när det gäller elsäkerhet eller belysning som får vara ifred, säger Peter Melin, parkingenjör i stadsdelen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.