Min lokala hjälte

Nattis i Skarpnäck kan tvingas stänga

Förskolan Lilla fågel grön i Skarpnäck kan bli tvungna att slå igen nattisverksamheten.
Förskolan Lilla fågel grön i Skarpnäck kan bli tvungna att slå igen nattisverksamheten.
Förskolan Lilla fågel grön i Skarpnäck kan tvingas att sluta med barnomsorg för föräldrar som jobbar natt och helg. – Det känns jättetråkigt. Behovet finns men ekonomin går inte ihop, säger förskolechefen Lisa Andersson.

För ett år sedan startade den fristående förskolan Lilla fågel grön nattis i Skarpnäck.

– Vi hade fått samtal från föräldrar som behövde barnomsorg på obekväma arbetstider och ville tillmötesgå det, berättar förskolechefen Lisa Andersson.

I dag är det mellan två och fem barn som går på deras nattis och på helgerna är gruppen ibland uppåt tio, berättar förskolechefen. Men nu  kan förskolan bli tvungna att slå igen ”nattisverksamheten”.

– Vi har precis fått in ytterligare ansökningar men vi har inte råd att ha öppet på obekväma arbetstider som det ser ut nu.

Enligt förskolan är anledningen det nya ersättningssystem som kommunen vid årsskiftet införde för barnomsorg på obekväma arbetstider. Tidigare var ersättningen inbakad i schablonbeloppet från Stockholms stad, ju fler barn desto mer pengar att röra sig med. Nu regleras för första gången ersättningssystemet och sedan årsskiftet betalas den ut  per personal och arbetstimme. Staden vill att det ska vara två anställda per grupp.

– Grupperna är inte så stora än och antalet barn varierar lite så för oss leder förändringen till att vi går med förlust.

I veckan ska förskolan och kommunen ha ett möte om de fortsatta möjligheterna till natt- och helgöppet.

–  Om kommunen inte kommer med en lösning måste vi avveckla, det känns verkligen jättetråkigt, säger Lisa Andersson.

Marianne Nateus, avdelningschef på förskoleavdelningen vid utbildningsförvaltningen, säger att hon ännu inte vet vad saken gäller och vill inte uttala sig innan mötet har ägt rum.

Enligt förskolan har det nya ersättningssystemet gjort att de tvingas stänga sitt ”nattis”.

– Det nya ersättningssystemet ska inte göra någon större skillnad, men jag kan inte svara på några frågor innan jag träffat förskolan för att diskutera problemet, säger Marianne Natus.

I dag finns inga andra förskolor i stadsdelen som erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid.

Fakta

Måste kommunen erbjuda nattis?

Av skollagen 25 kap 5§ framgår att kommunen ska sträva efter att erbjuda omsorg för barn under tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrars förvärvsarbete och familjens situation i övrigt.

Inget krav finns alltså i dag utan kommun ska ha ambitionen att tillhandahålla barnomsorg även under obekväm arbetstid för de familjer som har behov av det.

2015 antog rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stads kommunstyrelse nya riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid. De nya riktlinjerna innebär ska de flesta barn mellan 1 och 13 år som behöver omsorg istället få det på förskolan eller exempelvis på fritids. Den ska även fortsättningsvis ges i hemmet om det finns särskilda skäl.

Syftet med den nya reformen var att fler som arbetar på obekväm arbetstid (kvällar, tidiga morgnar, helger eller på natten) ska kunna lösa vardagen med hjälp av utökade öppettider på förskolan, eller genom nattis.

 

Källa: Skollagen & Stockholms stad