ANNONS

Skarpnäcks första rekoring gjorde succé: ”Helt rätt i tiden”

Rekoringen premiär i Skarpnäck.
Dagen till ära hade Anna Persson, från Pullans hönseri, med sig 2 500 ägg. Här hämtar Linda Pour Mozaffar ut sin beställning.
En mörk och kylig vinterkväll förvandlades snabbt till en varm gemenskap, när Skarpnäcks första rekoring intog idrottsplatsens parkering.
– Vi trodde inte att det skulle bli så här stort! Det har ju bara gått en månad sedan vi började planera, säger initiativtagaren Katja Jassey.
ANNONS

Mörkret har lagt sig över parkeringen vid Skarpnäcks IP. Marken är täckt av snö och kylan biter i kinderna. Det är tisdag den 10 december – årets hittills kallaste dag – och om en halvtimme ska klockan slå 19.

En förvirrad skara producenter har tagit plats under parkeringens enda gatlykta.

– Har vi kommit rätt?

De ser frågande på varandra och rycker på axlarna – men konstaterar att det snart lär visa sig.

De fäller upp sina bord, tänder några ljus och dukar fram lite varor. Nu är det snart dags för Skarpnäcks första rekoring.

De ska anordna Skarpnäcks första rekoring: ”Väldigt spontant”

Fullt av förväntan

När klockan slår 19 är parkeringsplatsen full av förväntansfulla människor. De flesta har beställt varor från olika producenter och har fullt sjå att lokalisera sig.

Bland annat Susanne Harelius, som står med påsar i ena handen och mobilen i den andra.

ANNONS

Rekoringen premiär i Skarpnäck.

Skarpnäcksbon Susanne Harelius letar upp sitt beställningsnummer i mobilen. Hon ska hämta saft, sylt och glögg hos Per Sandström. Foto: Pekka Pääkkö

– Man får ett nummer för varje beställning man gör, så när man gjort några beställningar blir det en del att hålla reda på, skrattar hon.

Hon ser mot producenterna som står och bläddrar för fullt i sina anteckningsblock.

– Jag förstår inte hur de lyckas!

Tusentals lokala ägg

En bit bort står Anna Persson, även känd som ägaren till Pullans hönseri. Kvällen till ära har hon lastat bilen full av ägg – 2 500 närmare bestämt.

Anna Persson håller med om att det är väldigt många ägg, men hon är inte särskilt förvånad.

– Det har blivit allt tydligare de senaste åren, att många i stan vill ha närproducerad mat. Som det ser ut nu, säljer jag 80 procent av alla ägg till privata handlare, berättar hon.

Hon lämnar över ett paket till Linda Pour Mozaffar, som köpt ägg från Pullans hönseri förut.

– Nu kommer jag säkert få någon hippie-stämpel, skrattar Linda. Men det känns så bra att veta var maten kommer ifrån.

Rekoringen premiär i Skarpnäck.

Linda Pour Mozaffar, från Bagarmossen, hämtar ett paket ägg hos Anna Persson. I vagnen sitter sonen Emil och i famnen har hon dottern Roya. Foto: Pekka Pääkkö

”Helt rätt i tiden”

Och det är många som delar Lindas uppfattning.

I bilen bredvid, hämtar Ingmarie Nilsson ut en påse skorpor och biscottis från ”Fru Jenny”.

– Det är så viktigt att man stödjer det lokala och närproducerade, i stället för att uppmuntra all massproduktion, säger hon.

Rekoringen premiär i Skarpnäck.

Bagisbon Ingmarie Nilsson hämtar sina godsaker hos Jenny Andersen Salomonsson. Foto: Pekka Pääkkö

Ingrid Engarås ansluter sig.

– Ja, det här känns så rätt. Och det ligger helt rätt i tiden. Det här kommer bli en ny tradition, helt klart.

Planerar nästa utlämning

Vanligtvis är en rekoring över på en halvtimme – handlarna ska trots allt bara hämta ut sina förbetalda varor. Men när en dryg halvtimme har gått, är det fortfarande full aktivitet på parkeringsplatsen.

Katja Jassey, en av initiativtagarna till rekoringen, blickar ut över folksamlingen. Det har hunnit bli kö till vissa producenter.

– Vi visste ju att det här var ett bra område för en rekoring. Men vi trodde inte att det skulle bli så stort, så snabbt! Det har ju bara gått en månad sedan vi började planera det här, säger hon.

Men efter kvällens succé, lovar de att fortsätta.

– Vi planerar en ny utlämning den 21 januari, berättar Tina Asplund.

Rekoringen premiär i Skarpnäck.

Rekoringens initiativtagare Lotta Åberg, Tina Asplund och Katja Jassey. De har själva gjort flera beställningar – bland annat hos Anna Persson. Foto: Pekka Pääkkö

Rekoringar

Så funkar det

Producenterna, som alla bor i närområdet och säljer lokalproducerad mat, annonserar i rekoringens Facebookgrupp.

Där bokar man och betalar för de varor man vill ha.

På utlämningsdagen hämtar man ut sina varor hos producenten, som står på utlämningsplatsen vid utsatt tid.

Rekoringen är ofta över inom loppet av en halvtimme, så kom i tid.

Viktigt: Rekoringar har inte tillstånd att sälja varor på utlämningsplatsen – så om man inte har bokat och betalat i förväg, kommer man inte få köpa något.