ANNONS

Skarpnäcks skola kämpar under coronakrisen

Henrik Ahlberg, rektor på Skarpnäcks skola berättar om hur påfrestande medarbetarna på skolan har det. En tredjedel av personalen är sjuka, men de kämpar på så långt det går under coronavirusets utbrott. 30 mars 2020
Så länge det går att driva en verksamhet så kommer Skarpnäcks skola att göra det, om inte regeringen kommer med andra direktiv.
Skarpnäcks skola är inne på andra veckan med distansundervisning för högstadieelever. En tredjedel av personalen är sjuka. Skolans rektor Henrik Ahlberg har aldrig varit med om en liknande kris.
– För oss gäller det att hålla igång skolan så långt som vi bara kan, säger han.
ANNONS

Hur mår söderort? Snart tre veckor efter att den första personen i Stockholm dog av coronasmitta påverkar utbrottet oss alla. Nu tar vi på Mitt i tempen på hur drabbade vi faktiskt är.

Hur ser läget hos er?

– Det är ansträngt, omkring en tredjedel av personalen är sjuka. Det har gjort att vi fått ställa om till distansundervisning för våra sjuor och åttor, niorna kom tillbaka denna vecka och får undervisning på skolan. I övrigt pågår inte undervisningen fullt ut utan vi har varit tvungna att justera. I två veckor har vi befunnit oss i fas ett av vår beredskapsplan kring pandemi, vilket är distansundervisning

Har ni varit med om någon liknande kris förut?

– Nej, vi har aldrig varit med om något liknande förut. Jag har varit skolledare i 15 år. Tsunamikatastrofen var något att ta ställning till också men det var aldrig på det här sättet så man behövde ställa om hela organisationen. Så det här är helt nytt för oss.

Vad behöver ni i skolan för att läget ska bli bättre?

– Det är att man får fler medarbetare i arbete. Vi kan inte göra mer än vad vi har personal till. Vi måste helt enkelt anpassa oss så länge det inte kommer direktiv från regeringen om att stänga ner skolor. För oss gäller det att hålla igång skolan så långt som vi bara kan. Skulle hälften av alla medarbetare bli sjuka så tar vi nästa steg i vår beredskapsplan och det är distansundervisning för både högstadiet och mellanstadiet. Lågstadiet kommer då att vara vår absoluta prioritering, att hålla det vid liv så länge som möjligt.

Hur mår skolan på en skala 1-10 där 1 är normalt och 10 är riktigt tufft?

– Svårt att säga. Ser man det helt praktiskt så är det väldigt krävande för medarbetarna. Det är jobbigt att ställa om och inte veta vad som ska hända från dag till dag. Det är ju påfrestande, så jag skulle säga att det kanske ligger på 6.

ANNONS

stötta söderort

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.