Vem ska Skarpnäcks kyrkor finnas för?

Barn, ungdomar och socialt arbete har hittills varit viktigt i Skarpnäcks kyrkor.
Barn, ungdomar och socialt arbete har hittills varit viktigt i Skarpnäcks kyrkor.
Vad ska Skarpnäcks kyrkor satsa på? Nu kan du tycka till. Från och med 4 september kan du börja förtidsrösta till kyrkovalet.

Den 17 september är det kyrkoval. Då får medlemmar i Svenska kyrkan säga sitt om vilka som ska styra kyrkan både lokalt, regionalt och nationellt. Men redan nu finns möjlighet att börja förtidsrösta.

– Det är jätteviktigt att rösta för det är så man kan påverka mål och inriktning för sin församling, säger Peter Olovsson, projektledare för kyrkovalet i Skarpnäcks församling och tidigare kanslipräst i Markuskyrkan.

Lokalt i Skarpnäcks församling finns sex nomineringrupper som ställer upp i kyrkovalet: Arbetarepartiet Socialdemokraterna, Centerpartiet, Gröna kristna, MPSK – Miljöpartiet i Svenska kyrkan, POSK – partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan och Sverigedemokraterna.

Vad kan man påverka rent konkret genom att rösta?

– Exempelvis vilka tjänster vi ska ha. Här i Skarpnäck satsar vi mycket på barn- och ungdomsverksamhet eftersom de förtroendevalda har lyft fram det. Och kyrkans sociala arbete har en stark ställning. Vi har till exempel många möten med människor som har det jobbigt på olika sätt, det kan exempelvis handla om sjukdom, dödsfall och psykisk ohälsa.

Vilken är kyrkans viktigaste roll lokalt?

– Att lyfta fram det kristna budskapet och omsätta det i handling. Om man talar om hur viktiga barn är måste man också ha en verksamhet som bjuder in dem. Här har de förtroendevalde exempelvis bestämt att det inte ska kosta några pengar att följa med på konfirmationsläger.

Förra kyrkovalet röstade 18 procent i Skarpnäcks församling. Vilket är en ökning med nästan 40 procent jämför med valet innan då endast 13 procent röstade. I år är målsättningen att 25 procent ska rösta. För att uppnå det har man utökat antalet röstningstillfällen och man kan förutom att förtidsrösta i kyrkans egna lokaler även rösta på Kärrtorps gymnasium, PRO i Kärrtorp och Trygghetsboendet i Hammarbyhöjden.

– Med den här satsnings hoppas vi öka valdeltagandet ännu mer. Vi ligger redan högre än snittet i landet som är 15 procent. I år satsar vi också på förstagångsväljarna som får brev hem och vi är med på facebook och instagram, säger Peter Olovsson.

Mer information om respektive nomineringsgrupp finns på kyrkans hemsida.

Man får rösta i kyrkovalet från det att man fyllt 16 år. Lokaler för förtidsröstning finns i Hammarbyhöjden, Björkhagen, Kärrtorp, Bagarmossen och Skarpnäck.