ANNONS

De anordnar Skarpnäcks första rekoring: ”Väldigt spontant”

Lotta Åberg, rekoring, Tina Asplund
Lotta Åberg till vänster, Tina Asplund till höger. I mitten: utlämning i Åkersberga tidigare i år.
Rekoringen i Åkersberga.
Rekoring i Åkersberga tidigare i år.
Lotta Åberg läste en artikel om rekoringar och blev genast intresserad av konceptet. När hon inte kunde hitta någon i närområdet, tog hon saken i egna händer.
Tillsammans med två nyfunna vänner, arrangerar hon nu Skarpnäcks första rekoring.
ANNONS

Om drygt en vecka kan Skarpnäcksborna besöka sin första egna rekoring. Allt tack vare tre initiativtagare från Bagarmossen.

Det hela började när Lotta Åberg läste om rekoringar i tidningen. Innan dess hade hon aldrig hört talas om något liknande, och det var som att en helt ny värld öppnade sig.

Rekoringar lockar tusentals stockholmare – med närodlad mat

Lotta Åberg, administratör Reko Stockholm Linje 17

Lotta Åberg. Foto: Pressbild

”Klart det ska finnas en rekoring här”

Lotta Åberg började genast googla efter rekoringar i närheten. Utan resultat. De närmsta verkade ligga i Liljeholmen och Haninge.

– Jag gjorde ett inlägg i den lokala Facebookgruppen, och frågade om det fanns fler än jag som skulle vilja ha en rekoring i området, berättar hon.

Gensvaret var stort. Och det tog inte lång tid innan hon fick kontakt med Katja Jassey och Tina Asplund.

ANNONS

– Jag är väldigt intresserad av hållbarhet och tycker om konceptet med rekoringar. Det är fint att som konsument få direktkontakt med den som producerat ens mat. Så jag tänkte att ”det är väl klart att det ska finnas en rekoring här”, säger Tina Asplund.

Rekoringen, lijeholmen, surdegsbröd från Urbans Skafferi

Surdegsbröd från Liljeholmens rekoring. Foto: Pekka Pääkkö

”Väldigt spontant alltihop”

Trion startade en gruppchatt. Och bara ett par dagar senare hade de startat en egen reko-grupp på Facebook.

– Det var väldigt spontant alltihop. Vi hade inte ens träffat varandra, skrattar Lotta Åberg.

De delade Facebookgruppen i närområdets lokala grupper.

– Vi fick 500 medlemmar, bara den första dagen! Det har varit ett stort intresse, konstaterar Lotta.

Nu har gruppen nästan 800 medlemmar.

Mycket som ska klaffa

Men trots det stora intresset, var det mycket kvar att fixa.

Bland annat behövde de hitta en tillräckligt stor utlämningsplats, nära olika kommunikationer och med bra belysning. Men framför allt behövde de ta kontakt med olika producenter.

– Vi tänkte bara att ”hur svårt kan det vara”? Och det har faktiskt gått väldigt smidigt. Vi har fått mycket stöd från andra rekoringars administratörer, berättar Lotta Åberg.

Rekoring, Åkersberga.

Ägg från rekoring i Åkersberga. Foto: Åsa Sommarström

Första utlämningen

I samråd med Facebookgruppens medlemmar, kom de fram till att Skarpnäcks IP såg ut att vara den bästa utlämningsplatsen. Och vad gäller producenter, har flera visat intresse.

– Hittills har är det ett tiotal som sagt att de är intresserade av att komma, säger Tina Asplund.

Tina Asplund, administratör Reko Stockholm Linje 17

Tina Asplund. Foto: Pressbild

Alla bor inom 10 mil ifrån utlämningsplatsen, och erbjuder lokalproducerad mat.

– De kommer att annonsera i Facebookgruppen ungefär en vecka innan utlämningen. Allt man behöver göra är att boka det man vill ha, betala med swish och sen hämta det på utlämningen, berättar Lotta Åberg.

Utlämning

Skarpnäcks IP

Facebook: REKO Stockholm Linje 17

Datum: 10 december

Tid: 19:00 – 19:30

Plats: Skarpnäcks IP, Vinggatan 9

Rekoringar

Så funkar det

Producenterna, som alla bor i närområdet och säljer lokalproducerad mat, annonserar i rekoringens Facebookgrupp.

Där bokar man och betalar för de varor man vill ha.

På utlämningsdagen hämtar man ut sina varor hos producenten, som står på utlämningsplatsen vid utsatt tid.

Rekoringen är ofta över inom loppet av en halvtimme, så kom i tid.

Viktigt: Rekoringar har inte har tillstånd att sälja varor på utlämningsplatsen – så om man inte har bokat och betalat i förväg, kommer man inte få köpa något.