Skarpnäcks unga har fått nog av att hänga runt

Killarna vill inte hänga i trappuppgångarna, men har ingen annanstans att träffas. Från vänster Daniel Plamedi, Alex Dibba, Chris Lindström, Nathael Ayneta, Jeampy Kapajika, Daniel Salazar.
Killarna vill inte hänga i trappuppgångarna, men har ingen annanstans att träffas. Från vänster Daniel Plamedi, Alex Dibba, Chris Lindström, Nathael Ayneta, Jeampy Kapajika, Daniel Salazar.
Stökigt i trappuppgångar och skadegörelse. Skarpnäcks ungdomar har ingenstans att ta vägen. Nu ska de få en egen gård på prov.

– Det är på tiden att de faktiskt lyssnar på oss, säger Daniel Salazar.

Polisen har haft vissa problem med ungdomar sedan vintern gjorde entré. Runt Skarpnäcks torg har det varit häng i trappuppgångar.

– Det är olaga intrång att vara där man inte får vara, som i trappuppgångarna. De har också hänt att några har gett sig på brevlådor och skräpat ner med fimpar, säger kommunpolisen Kristna Forsgren.

Ungdomar över 18 får inte längre vara på Skarpnäcks ungdomsgård. Alex Dibba, Chris Lindström och Daniel Salazar har nyligen fyllt 18.

– Om det är för kallt går man till någons port, säger Daniel Salazar.

– Det kan bli lite stökigt, men man kan inte träffas hemma hos varandra om man är femton personer, säger Alex Dibba.

– Vi är trötta på att hänga runt, säger Daniel Salazar.

Polisen menar att ungdomarna skapar en känsla av otrygghet i området, något som killarna inte riktigt håller med om.

Vi brukar inte vara i trappuppgångarna där folk har sina lägenheter, utan i entrén. Vi hjälpte till och med några tjejer som höll på att flytta in. Men jag kan tänka mig att äldre kanske tycker att vi ser hotfulla ut, säger Alex Dibba.

Men nu har stadsdelen lyssnat på ungdomarna. Skarpnäckslyftet, som är ett samarbete med stadsdelen, Stockholmshem och polisen, har startat en ungdomsgård för ungdomar över 18 år. Den håller öppet onsdag- och fredagskvällar i Skarpnäcks kulturhus.

– Vi ser det här behovet, men har ingen budget för det. Vi kör två månader och ser om det blir välbesökt. Sedan kommer vi att utvärdera det, säger Lars-Gunnar Winsa, avdelningschef för enheten för barn och ungdom.

Tanken är att killarna också ska få hjälp med jobb, skola eller praktik. Frågan är dock: var är tjejerna?

– Tjejer i den här åldern håller sig oftare sysselsatta med jobb eller skola. Killarna halkar efter och det är dem vi behöver lägga fokus på. Alla har inte heller råd att ägna sig åt aktiviteter som kostar mycket pengar, säger ungdomsledaren Stefan Nilsson.

Killarna själva tycker att gården är en bra början och hoppas att de ska kunna ha flera aktiviteter där i framtiden. De önskar även ett biljardbord.

– Det skulle betyda jättemycket om gården fick vara kvar. Jag tror folk skulle sluta hänga runt, säger Alex Dib­ba.

I framtiden är det jobben som de hoppas på.

– Det vore kul med ett heltidsjobb någonstans, som bartender kanske, säger Chris Lindström.

– Jag vill jobba som bilmekaniker, det är det jag gör nu, säger Daniel Salazar.