ANNONS

Skarpnäckslyftet blev deras räddning

Sirwan Mizori och Ali Altamimi har båda varit och är aktiva inom Bagarmossens ungdomsgård Bagishuset. "Jag vill ge tillbaka allt det som jag fick när jag växte upp", säger Sirwan Mizori.
Sirwan Mizori och Ali Altamimi har båda varit och är aktiva inom Bagarmossens ungdomsgård Bagishuset. "Jag vill ge tillbaka allt det som jag fick när jag växte upp", säger Sirwan Mizori.
Ali Altamimi och Sirwan Mizori tycker att ungdomsgårdarna är oerhört viktiga för området.
Ali Altamimi och Sirwan Mizori tycker att ungdomsgårdarna är oerhört viktiga för området.
Tryggheten i Bagarmossen och Skarpnäck har ökat drastiskt sedan kommunen införde Skarpnäckslyftet. För många unga har projektet betytt allt.

– Utan det hade jag inte varit där jag är i dag, säger Ali Altamimi, 20.
ANNONS

För sex år sedan var bråk på torgen i Bagarmossen och Skarpnäck vanliga och många upplevde en stor otrygghet. För att få bort problemen infördes Skarpnäckslyftet i december 2009. Projektet är ett samarbete mellan kommunen, polisen och frivilliga insatser.

– Vi kunnat fånga upp familjer och stöttat ungdomar, men också kunnat hjälpa unga vuxna som är utanför samhället, säger Leif Bergström, projektledare för Skarpnäckslyftet.

En av alla insatser är Bagishuset ungdomsgård. Här samlas ungdomar från 13-18 år och bakar, dansar och pratar om demokrati.

– Vi försöker inte kompensera för tryggheten hemma, utan för det som fattas ungdomarna i vuxenvärlden, säger Amir Farihadi, gruppchef för ungdomsgården.

För när Ali Altamimi, 20 år från Skarpnäck och Sirwan Mizori, 23 år från Bagarmossen var i tonåren fanns det endast ett fåtal vuxna de kunde se upp till.

– Nu är det mycket bättre. Jag är bara 20 år, men har mera mål i livet än vad många 20-åringar hade för fem år sedan, säger Ali Altamimi.

Han berättar att han nu försöker vara en förebild för unga, då han själv haft med- och motgångar i sin uppväxt.

– Jag gick från en fin fotbollskarriär till skit. Så nu när jag berättar för ungdomarna vad som händer om man inte går i skolan så vet jag att de lyssnar på mig, säger han.

De båda vittnar om hur viktig ungdomsgårdarna och områdesvärdarna är för unga i området. Båda har haft vänner som har gått bort eller fastnat i kriminalitet.

ANNONS

– Utan Skarpnäckslyftet hade jag inte varit där jag är i dag, säger Ali Altamimi och Sirwan Mizori fyller i:

– De släpper en inte bara för att man har fyllt 18. Jag tror att många av områdesvärdarna har räddat liv här.

I en ny utvärdering av medborgarenkäter och statistik från polisen har man också tydligt sett att Skarpnäckslyftet har hjälpt de ungdomar som har kommit i kontakt med projektet.

Men den trygga stämningen beror däremot inte på att antalen brott har gått ner. Enligt utvärderingen har brotten snarare ökat något.

Detta tror projektledare Leif Bergström beror på att Skarpnäckslyftet mest har fokuserat på ungdomar. Men för ett år sedan startades den sociala insatsgruppen för unga vuxna, för ungdomar mellan 19-29 år som är utanför samhället.

– Nu gör vi samma sak mot unga vuxna som vi gjorde för ungdomarna 2008. Jag tror det snart kommer att visa sig få en effekt, säger han.

Och Bagishusets vision att skapa mötesplatser mellan unga och äldre har gett tydliga avtryck. Det är något som Sirwan Mizori och Ali Altamimi vill plocka upp. Sirwan Mizori driver i dag sitt eget företag inom fastighetsservice. I framtiden vill han försöka anställa traktens ungdomar.

– Jag vill ge tillbaka allt det som jag fick när jag växte upp. Jag kommer att ge tillbaka, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.