ANNONS

Nu skärps reglerna kring Värmdöchefers bilar

Bilar Värmdö
De 21 förmånsbilarna kostar skattebetalarna 3500-4000 kronor i månaden.
De kommunala chefernas förmånsbilar kostar Värmdöborna 1 miljon kronor per år. Nu ska reglerna kring vad som krävs för att få bil styras upp.
– Bra att det granskas, regelverket har varit alldeles för frikostigt, säger Mikael Lindström (S).
ANNONS

Mer än en miljon kronor. Så mycket betalar Värmdös skattebetalare per år för att 21 chefer i kommunen ska få en egen bil som en del av sitt lönepaket.

”Gör att folk vill jobba härute”

När Mitt i Värmdö uppmärksammade förmånsbilarna förra våren tyckte den dåvarande kommundirektören Stellan Folkesson att de var ett enkelt sätt att få cheferna att vilja jobba i Värmdö.
– En bil kostar kanske 40 000 kronor per år. Om man jämför med vad det skulle kosta att betala ut i lön med arbetsgivaravgifter så är det ett väldigt billigt sätt som folk uppskattar och som gör att man får folk att jobba härute.

Nu skärps reglerna

Nu ska regelverket kring förmånsbilarna skärpas till, efter påtryckningar från socialdemokraterna. Nytt är att löneavdrag ska gälla för alla förmånsbilar som ett sätt att täcka en del av skattebetalarnas kostnader. Det ska heller inte längre vara möjligt att få bil istället för löneökning.
– Regelverket har varit alldeles för frikostigt och utan politisk styrning från Värmdömoderaterna. Det är bra att vi har fått till en granskning. säger Mikael Lindström (S), oppositionsråd.

De 21 förmånsbilarna kostar kommunen 3500- 4000 kronor i månaden, vilket ger en årskostnad på mer än 1 miljon kronor.

Körjournal ett måste efter felaktiga avdrag

Dessutom ska även reglerna för tankning av el vid kommunhuset styras upp. Alla bilar ska också ha elektronisk körjournal som standard. Det efter att uppemot en tredjedel av bilarna kan ha orsakat felaktiga momsavdrag. 100 mil i tjänsten är Skatteverkets krav för att bilarna ska vara berättigade till halvt momsavdrag för leasingkostnaden.
– De har inte körts så långt i tjänsten som krävs för att få göra momsavdrag, säger Mikael Lindström.

Alkolås – för alla

Alla nya chefsbilar ska även utrustas med alkolås, jämfört med tidigare då alla utom toppcheferna tvingades blåsa.
– Förändringarna kommer att leda till långsiktigt bättre kostnadskontroll och rutiner. Varje förmånsbil kostar i snitt 100 000 kronor per år. Den som inte har behov av en bil i tjänsten ska inte heller ha förmånsbil. Det är en mycket enkel regel att förhålla sig till, avslutar Mikael Lindström (S).

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.