Skärpt bevakning efter flera branddåd

Förra veckan inträffade ett flertal branddåd i Botkyrka, mot både ­polisen och kommunen.

Polisen tror att det finns ett samband mellan händelserna och kommunen har förstärkt bevakningen för att skydda hus och anställda.

Strax efter midnatt natten mot fredagen kom ett larm om brand vid polishuset på Stenvägen i Tumba.

– Först trodde vi att det gällde en pizzeria, men det visade sig vara polishuset, säger Sven-Erik Olsson på länskommunikationscentralen i Stockholm.

Någon hade satt eld på en hög med bildäck som stod mot polishuset. Branden spred sig inte in i byggnaden, men fasaden fick sotskador.

En timme senare kom ännu ett larm om att någonting hade exploderat under en polisbuss, som poliser befann sig i, vid korsningen Odlingsvägen och Storvretsvägen. Ingen ska ha kommit till skada och det finns ännu inga misstänkta för attackerna mot polisen. En för­undersökning om grov mordbrand och mordförsök har inletts. Tidigare under kvällen ska även en polisbil ha utsatts för skadegörelse i form av stenkastning.

Ytterligare branddåd inträffade dessförinnan, men då mot kommunen. Under förra måndagen i hade någon eller några enligt polisen ställt upp däck dränkta i bensin mot fasaden på Ekvägen i Tumba, på en kontorsbyggnad som tillhör tekniska förvaltningen. Brottet rubriceras som mordbrand.

– När vi kom brann det under plåtfasaden, säger Ulf Sjöholm, operativ chef på räddningstjänsten.

Enligt uppgifter från flera personer fanns det budskap riktade mot socialtjänsten på lappar. Även när det brann det utanför socialtjänstens lokaler i Tullinge i mitten av juli fanns det lappar uppsatta.

– Klart att den senaste branden spär på den oro som finns bland socialsekreterarna. Men jag skulle beteckna den oron som hanterbar, säger Göran Törnblom.

Branden i Tullinge inträffade på Kvällsvägen 1 natten mot den 16 juli. Det brann utanför den gemensamma dörren för socialtjänsten, folktandvården, barnavårdscentralen och öppna förskolan, och flera verksamheter fick stängas.

Socialtjänsten i Tullinge utreder bland annat ärenden som gäller barn och unga. På lapparna uppsatta vid brandplatserna ska socialtjänsten också ha kallats för tjuvar. Socialtjänsten uppger att de inte har varit med om några liknande attacker tidigare förut.

Kommunen har nu förstärkt bevakningen vid socialtjänstens lokaler med väktare som ronderar.

– Vi kommer också att förstärka dörrar i Tullinge och fästena till säkerhetsglaset. Tills det är gjort har vi en fast väktare i Tullinge, säger Göran Törnblom.

Polisen enhet för grova brott utreder händelserna mot kommunen men vill inte kommentera utredningsläget. Polisen tror att det finns ett samband mellan branddåden mot polisen.

– Det är något som är ganska troligt med tanke på händelsernas tid och rum, säger Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Fasaden till ett kontor på Ekvägen som tillhör tekniska förvaltningen började brinna. Enligt kommunens säkerhetschef inledde väktare släckningen och när brandkåren kom var läget snabbt under kontroll.

Klart att den senaste branden spär på den oro som finns.Göran Törnblom, socialtjänsten

Fakta

Skadegörelsen minskar kraftigt

Antalet anmälda fall av skadegörelse mot byggnader i Botkyrka som tillhör kommunen, landstinget eller staten minskar.

2014 anmöldes 152 fall, mot 319 fall år 2000.

Även antalet fall av mordbrand eller grov mordbrand (gäller inte bara offentliga byggnader) i Botkyrka minskar.

År 2000 anmäldes 31 fall och 2014 knappt hälften, 14 stycken.