Skärpt straff för benskott i Alby

Mannen blev skjuten med två kulor i benet och dumpad i skogen i Alby. Hovrätten skärper nu straffet för en av de inblandade.

Ett samtal kom in till SOS Alarm på midsommarafton. Mannen sa att han hade blivit skjuten i benet och låg i en skogsdunge i närheten av Klyvningsvägen i södra Alby.

Han hade blivit hämtad i sitt hem i Bro av två män i en bil. De ville diskutera en skuld och lovade att inte skada honom. När han steg ur bilen i Alby mötte tre andra män upp.

Under pistolhot blev han tvingad ner på knä, med händerna på ryggen. Männen stod runt honom. Två sköt varsitt skott i mannens ben.

Fyra av männen dömdes i oktober för grov misshandel i tingsrätten. Den femte mannen är på rymmen, enligt åklagaren.

En av männen fick tre år och tio månaders fängelse. De andra tre år. Tre av männen dömdes också för andra brott.

Hovrätten skärpte nyligen straffet för en av männen som mötte upp i Alby. Han avlossade inte några skott, men rätten anser att han är så kallad medgärningsman eftersom han misshandlade mannen tillsammans och i samförstånd med de andra.

Till skillnad mot tingsrätten anser hovrätten att männen visat synnerlig hänsynslöshet, bland annat för att de varit flera och att offret inte kunde räkna med att någon skulle hjälpa honom. Hovrätten anser också att misshandeln var livsfarlig eftersom de åtalade saknat kontroll över hur skadad mannen kunde ha blivit.

Mannens straff blev fängelse i fyra år, vilket är en höjning med ett år. Kammaråklagare Fredrik Karlsson är nöjd med domen.

– De hade skjutvapen och var flera gärningsmän som planerat gärningen. Därför är misshandeln synnerligen grov. Det är inte så att skadan i sig var dödlig. Men det är ett fruktansvärt sätt, att dra ut honom i skogen och skjuta honom i benet. Han visste inte om han skulle dö eller överleva.

De andra tre inblandade riskerar inte skärpt straff i hovrätten eftersom de återkallade sina överklaganden.

Lokaltidningen Mitt i har sökt den dömdes advokat utan framgång. Enligt domen nekar mannen till brott.