Skärpt straff för väpnat pantbanksrån

Mitt i lunchrusningen den 10 april försökte tre män råna pantbanken Sefina i Skärholmen. De tre männen placerade ut en sprängladdning vid personalingången, som de sedan utlöste med hjälp av ett bilbatteri.

Smällen hördes över hela området och många påsklovslediga barn blev vittnen till dramat. Inne i pantbanken fanns personal på plats och alldeles utanför gick en mamma med sin åtta månader gamla baby i barnvagn, när sprängladdningen exploderade. Alla som befann sig vid pantbanken klarade sig utan livshotande skador.

De tre männen dömdes i mitten av juli till fyra års fängelse för försök till grovt rån.

En av männen, en 22-årig man från Skärholmen, överklagade domen i hopp om att bli friad, men får nu i stället sitt straff skärpt av hovrätten till fem års fängelse. 22-åringens roll var att vänta på de andra två uppe på Äspholmsterrassen med en moped, som de två sedan flydde från platsen på.

Mopeden prejades av polisen en bit bort och även 22-åringen kunde gripas. Innanför jackan hade han ett skarpladdat avsågat hagelgevär samt ett dussin patroner.

Hovrätten gjorde bedömningen att sprängningen inte blir tillräckligt bestraffad om mannen endast döms för försök till grovt rån. Han dömdes därför även för allmänfarlig ödeläggelse. ”Sprängningen har skett på en plats och på ett sätt samt vid en sådan tidpunkt att risken för att människor skulle kunna komma till allvarlig skada har varit betydande”, skriver man i domen. Mannen själv förnekar brott.

Bara fem månader tidigare utsattes samma pantbank för ett fullbordat rån då maskerade rånare körde in genom fönstret med en bil.

Innanför jackan hade han ett ­skarpladdat avsågat ­hagelgevär.