Skärpta straff för byggbedragare

En far och hans son knackade dörr och erbjöd byggtjänster. Sedan utförde de fuskjobb och tog hutlöst betalt. 2011 dömdes de till fängelse. Nu har hovrätten skärpt straffen.

Fadern, som är 69 år, och hans son, 37 år, sökte upp en kvinna i övre 80-årsåldern som bodde i ett hus på Lidingö. De erbjöd henne olika renoveringsjobb som hade med taket att göra.

Inga papper skrevs och inget pris avtalades. Kvinnan ville bara att männen skulle göra sitt jobb och ge sig av. Men männen stannade kvar och fick kvinnan att under ett halvårs tid betala dem sammanlagt 833 125 kronor, vilket Lidingö Tidning tidigare berättat om.

Enligt tingsrättsdomen, som nu har fastställts av hovrätten, utförde de dessutom inte jobben på ett korrekt sätt. En yngre pensionär på Lidingö lurades på ett liknande sätt av den äldre gärningsmannen, men på ett mindre pengabelopp.

Männen lurade också tillsammans med en kollega ytterligare ett antal personer i Stockholmstrakten.

Hovrätten har nu skärpt straffen för fadern och sonen till fängelse i ett år och sex månader respektive två år. Båda döms för grovt bedrägeri. Tillvägagångssättet har varit mycket förslaget och det har handlat om höga belopp och särskilt utsatta målsäganden, anser rätten. Den tredje mannens straff, villkorlig dom med samhällstjänst, förblev oförändrat i hovrätten.

Helena Wigilus är kammaråklagare på Västerorts åklagarkammare. Hon är nöjd med att två av gärningsmännen nu får strängare straff.

– Jag tyckte tingsrätten varit onödigt försiktiga, det här är brott med höga straffvärden. Personerna som blivit lurade utsattes för väldigt kränkande behandling och de här männen har utnyttjat dem skamlöst. Jag tyckte det skulle bli ett längre straff och det blev det, säger hon.

Kvinnan på Lidingö lurades på över 800 000 kronor. Finns det någon chans att hon kan få tillbaka pengarna?

– Tyvärr är det så i de här fallen att det är oerhört svårt. De här männen har inga stora medel, de har inga tillgångar i princip, säger Helena Wigilus.

Anders Björk företräder den 37-årige mannen som nu får två års fängelse. Han säger att hans klient fortfarande hävdar att han är oskyldig.

– Han anser att han utfört korrekta arbeten. Han kommer att överklaga domen, säger Anders Björk.

Mitt i Lidingö Tidning har inte lyckats nå den andre mannens advokat.