Det var i början av 2016, en tid efter flyktingkrisens mest kritiska period.

Ett gäng skejtare från Stockholm noterade att många unga nyanlända satt sysslolösa och uttråkade på boenden runt om i landet, och bestämde sig för att göra något åt saken. De fixade brädor, hjälmar, coacher – och bjöd in till skejting.

Från början var det tänkt att bara vara enstaka träffar, men snart insåg man att det fanns ett stort intresse. Så startade Skate Nation; en organisation som sedan dess arbetat nationellt med inkludering och integration just genom att skejta.

– Styrkan ligger i skateboard som kultur, men också som aktivitet. Det är ingen som vinner på bekostnad av att någon förlorar, man gör det tillsammans. Det kan även vara ett uttryck, och så får man röra på sig. Det kan bli meditation också; man blir hyperfokuserad och tar samtidigt bort uppmärksamhet från annat, säger Axel Lindquist, skejtare från Skate Nation.

Axel Lindquist från Skate Nation.

Axel Lindquist från Skate Nation.

Privat

Utbredda i Järva

Skate Nations verksamhet har under åren spridits genom hela Sverige. När Axel Lindquist efter en tid flyttade till Hjulsta bestämde han sig för att jobba med verksamheten även där.

– Det har inte funnits någon utbredd skejtkultur i Järva. När man pratar om Stockholms skejtscen är det aldrig västerort man menar. Så jag tänkte att nu kör vi, och så började vi med alla kids i området, säger han.

Sedan dess har verksamheten rullat på, på olika sätt. Man anordnar bland annat skejtträffar i Tensta Träff och samarbetar med flera skolor i området. 

För några år sedan skrev Axel ett medborgarförslag till stadsdelsnämnden, vilket resulterade i den nya skejtparken i Tenstadalen. Snart kommer även bowlingbanan under Rinkeby torg omvandlas till skejthall, där Skate Nation också haft ett finger med i spelet.

– Det är jätteroligt, vi vill att alla som vill få testa skateboard ska ha möjlighet att få göra det, säger han.

Varje onsdag finns skejtledare på plats vid Jan Stenbecks torg.

Varje onsdag finns skejtledare på plats vid Jan Stenbecks torg.

Skate Nation

Från utskälld till önskad

En dag läste han i Mitt i om att Jan Stenbecks torg i Kista skulle aktiveras av staden med hjälp av organisationen Centrum för AMP, och att de sökte förslag på vad som skulle kunna göras.

Han hörde av sig till ansvariga – som nappade direkt. Nu är Skate Nation på plats vid torget varje onsdag, för att barn och unga ska kunna komma och skejta tillsammans.

Det finns brädor och hjälmar att låna, helt gratis.

– Det som är så kul är att jag och mina vänner har skejtat på Jan Stenbecks torg sedan det byggdes för 15 år sedan, det är en helt perfekt plats för det. Då blev vi utskällda för att vi var där och åkte – nu är vi en del av att göra torget bättre. Det en rolig vändning. Har man en sådan här aktivitet blir ju en plats automatiskt mer full av liv, och ofta tryggare, säger han.

Det kommer finnas både manliga och kvinnliga ledare för att både tjejer och killar ska våga komma.

Man behöver inte ha någon erfarenhet alls.

– En styrka med skejting är att den är generationsöverskridande. Man åker helt på sin egen nivå, men tillsammans.