ANNONS

Skatten höjs för stor skolsatsning

Mahi Moghadam hämtar sonen Leo på förskolan i Jakobsberg. Hon tycker det är bra att det satsas extra pengar på förskolan och lågstadiet.
Mahi Moghadam hämtar sonen Leo på förskolan i Jakobsberg. Hon tycker det är bra att det satsas extra pengar på förskolan och lågstadiet.
Kommunen ska satsa på förskolan och lågstadieeleverna.

24 miljoner läggs på mindre grupper, fler ­lärare och högre löner.

För att klara satsningen höjs skatten.
ANNONS

I måndags klubbades koalitionens budget för 2016. I den läggs närmare 90 miljoner mer på skolan jämfört med i år. Av detta ska 24 miljoner gå direkt till mer personal i förskolan och lågstadiet, mindre grupper – och högre lärarlöner.

– Det här är en historisk satsning och den största vi har gjort på skolan. Främst behövs det mer tid till barnen och fler vuxna i skolan, både lärare och speciallärare. Det är en riktad satsning för att barnen ska få en likvärdig skola och samma chans, säger kommunstyrelsen ordförande Claes Thunblad (S).

För att finansiera satsningen kommer man att vid årsskiftet höja skatten med 15 öre.

– Vi har räknat på att det blir ungefär 40 kronor för den som tjänar 30 000 kronor, och det motsvarar hela satsningen på 24 miljoner, säger Claes Thunblad.

Pengarna kommer att portioneras ut där resurserna behövs.

Kommunen kommer även att avsätta åtta miljoner kronor för att alla elever i grundskolan i Järfälla ska ha tillgång till dator och ipad.

Oppositionsrådet Cecilia Löfgreen (M) tycker att det är bra att koalitionen har valt att satsa på skolan, men menar att alliansen redan förra året lade åtta miljoner kronor till höjda lärarlöner, jämfört med de 6 miljoner som koalitionen nu avsätter för just det ändamålet.

– Det är positivt att man har insett att det är viktigt med fler lärare med bättre betalt. Tittar man på forskning visar den att det är viktigt att man har utbildad personal, och då är löneläget väldigt viktigt för att kunna locka de lärarna.

Hon anser dock att skattehöjningen på 15 öre inte är nödvändig.

ANNONS

– Vi gjorde en stor skolsatsning förra året utan att höja skatten. Det handlar om prioriteringar och jag förstår att Claes vill göra en bildsättning om att skattehöjningen är för skolan, men det handlar egentligen om att finansiera en dålig arbetsmarknadspolitik.

Mahi Moghadams son Leo går på en förskola i Jakobsberg. Hon tycker satsningen låter bra.

– Det är alltid bra när det satsas på skolan, det behövs. Jag tycker främst att pengarna ska läggas på det pedagogiska, och på att det ska bli mindre grupper i förskolan.

Att satsningen medför en skattehöjning på 15 öre tycker hon inte är problematiskt.

– Någonstans måste ju pengarna tas ifrån. Det är bara bra att det satsas.

tel 550 550 00

Vi gjorde en stor skolsatsning förra året utan att höja skatten.cecilia Löfgreen (M) Oppositionsråd ”Det är svårt att bli sur på en gammal person som gör något galet.”

Fakta

Fler lärare och högre löner

24 miljoner kronor ska oavkortat till:

Mindre barngrupper.

Högre lärarlöner.

Fler lärare i skolan. Både specialpedagoger och vanliga lärare.

Sammanlagt avsätter koalitionen 90 miljoner mer till skolan i den kommande budgeten, jämfört med årets.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.